• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Een goede werk-privé balans 3 gouden tips

Gepubliceerd op: 14-01-2022

een goede werk-privé balans: de voordelen EN fijne tips

Een goede werk-privé balans 3 tips

We weten natuurlijk allemaal wat hard werken is. Maar weet jij ook wat Zacht Werken is? In dit interview die ik gaf aan FORYOU magazine lees je er alles over.

Zacht Werken voor een goede balans

Innerlijke rust en balans vinden kan behoorlijk lastig zijn vertelt Jannet Veenbaas, massagetherapeut en Zacht Werken coach bij De Koning Te Rijk. Vandaag de dag ervaren steeds meer mensen stress. Hard werken is een gewoonte geworden. En soms kom je dan op een punt dat het voelt alsof er een emmertje overloopt, zonder dat je weet waardoor het misgaat. Vaak zijn er in zo'n situatie lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn of niet kunnen slapen die direct gerelateerd zijn aan stress. De balans tussen geest en lichaam is weg.

Schuldgevoelens

Jannet heeft daarin haar roeping gevonden. Mensen met stressklachten ondersteun ik bij het hervinden van de balans. Ik help hen bovendien te ontdekken hoe ze hun leven zo leuk en waardevol mogelijk kunnen invullen, zonder schuldgevoelens. Want schuldgevoelens zie ik vaak terug. Mensen proberen alle balletjes tegelijk hoog te houden, waardoor niets complete aandacht krijgt. Vervolgens voelen ze zich daar schuldig over. Waar ik hen bewust van wil maken, is dat elk nieuw moment een keuze biedt om iets wel of niet te doen. Af en toe kan en moet je nee zeggen. Dit is de essentie van zacht werken.

Wat is Zacht Werken?

Maar wat houdt Zacht Werken in? Jannet vertelt: Zacht Werken gaat niet alleen over je baan, maar over je hele leven. Het is de tegenhanger van hard werken. Iedereen heeft het druk, dat is namelijk hip. Alles moet meer, groter en perfecter, maar heel veel mensen beleven er helemaal geen plezier aan om dat na te streven. En leven uit een to do-lijst en alles van tevoren plannen is
een illusie. Je kunt niet alles plannen. Stel er gebeurt iets naars, of je slaapt slecht, dan is je energie niet zoals anders. Zacht werken draait om werken vanuit je eigen energie. En die ligt misschien lager (of juist hoger!) dan bij een ander. Vergelijk jezelf dus ook niet, maar probeer bij je eigen energie en eigen intuïtie te komen. Als je dat lukt, dan krijg je veel meer gedaan. Want in je
eigen flow werken, levert juist energie op.

Dagelijks meer balans: tip 1

Er is een aantal dingen die je kunt doen om dagelijks meer in balans te zijn. Ten eerste: meer rust leidt tot meer effectiviteit, en niet andersom. Vaak zoeken mensen naar hoe iets effectiever kan door zichzelf te trainen om nog sneller te werken, en verwachten daarna rustiger te worden. Dat lijkt slim, maar de achterliggende gedachte is fout. Verhogen van effectiviteit levert tijd op die doorgaans weer gevuld wordt met nog meer taken. En zo blijf je bezig. Doe het andersom: neem eerst tijd voor rust, zodat je na kunt denken. Dat creëert ademruimte. Vanuit die ademruimte komen heldere ingevingen, wat helpt bij oplossingen bedenken om je werk of leven te vergemakkelijken. Als je wilt versnellen, zul je eerst moeten vertragen. Dan krijg je weer overzicht.

Dagelijks meer balans: tip 2

Ten tweede, doe alles één voor één. Dit is de basisregel van mindfulness, Dat klinkt heel simpel, maar is heel moeilijk. Ga maar eens na hoe vaak jij multitaskt. Maar multitasken is heel onrustig voor je hoofd. Rond je taken af voordat je iets anders aanpakt, en las een pauze in. Maak je hoofd
tijdens deze pauze even leeg. Kies vervolgens bewust voor de volgende taak. Dan kun je weer gefocust verder. Als je rust in je hoofd hebt, merk je dat taken je ook veel beter afgaan. Het lastige is: elke seconde heb jij de keuze iets wel of niet te gaan doen. Het kan soms gebeuren dat je realiseert dat je keuze de verkeerde was omdat iets anders prioriteit bleek te hebben. Verspil dan geen energie aan spijt, dat heeft geen nut meer en kost alleen maar energie. Maak een nieuwe, betere keuze en ga verder.

Dagelijks meer balans: tip 3

Ten derde is het heel belangrijk om stil te staan bij wat je hobby en passie is. Vaak zie ik mensen die veel te doen hebben: een baan, het gezin, vrienden en familie. Het eerste wat ze opgeven om tijd te besparen is hun hobby. Dat is heel jammer! Ik zou willen meegeven: geef nooit op waar je energie van krijgt, want dat is je oplaadmoment. En in het verlengde daarvan raad ik aan je bewust te blijven van je dromen. Vraag jezelf geregeld af: welke dromen heb ik nog? Die dromen kunnen groot of klein zijn, dat maakt niet uit. Maar houd je dromen vast, anders geef je het op. Ik ben er namelijk van overtuigd: waar je aandacht of energie aan geeft komt op de een of andere manier
weer bij je terug. Geef je aandacht aan positieve zaken als dromen en passies, dan behoud je positieve energie.

Lees hier het interview die ik had met HAPPINEZZ MAGAZINE over het belang van het hebben van een hobby!

Wil je lezen wat Zacht Werken voor mijn cliënte Lisa heeft veranderd? Ik schreef er een Blog over.

JE LEEST HET HIER.

Zacht werken coaching

In het programma dat ik als Zacht Werken coach aanbied, ga ik intensief met jou aan de slag om jou de vaardigheden te leren waarvan jij je hele leven lang lol hebt. Dankzij alle aangereikte tools voel jij je weer mens, in plaats van een robot die op de automatische piloot bezig is om alles op het to-do-lijstje af te vinken. Je leert tijd te maken: doordat je alles doet met de aandacht die het verdient, krijg je meer gedaan. Om dit voor elkaar te krijgen, ga ik vooral aan de slag met connectie tussen jouw lichaam en geest. Ik geef je simpele maar krachtige oefeningen en tools waarmee je kan ontspannen (zoals heerlijke Shiatsu massages) en waarmee je je mindset kunt veranderen. Je zal onder andere de magie van de tijd ontdekken, en je gaat werken op een manier die bij jou past: zonder werkdruk en stress. Ook kijken we samen naar jouw (op de achtergrond geraakte) dromen: hoe kunnen we die in kleine stapjes realiseren?

Voor jou!

Júist als je denkt: ‘Maar daar heb ik het toch veel te druk voor!’ dan is nú het moment om met Zacht Werken aan de slag te gaan! Waarom zou je nog langer worstelen als je ook een stap kunt zetten? Het is ook een optie om eerst kennis met mij te maken vóórdat je aan het programma begint. Dat kan op een laagdrempelige, ontspannende manier: door een heerlijke Shiatsu-massage te boeken in mijn praktijk De Koning te Rijk, Shiatsu Therapie, Massage & Zacht werken® Coaching. Als Zacht Werken-coach en Shiatsu-masseuse werk ik holistisch. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of je problemen kijk, maar naar je gehele persoon. Hierbij speelt de wisselwerking tussen je lichaam en geest een grote rol, net zoals beweging, leefstijl en je mindset. Als jij hier voor openstaat, kan ik je ook over al deze aspecten advies geven. Ben je benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik informeer je graag naar alle mogelijkheden.

Wie, wat, waar

Jannet Veenbaas geeft shiatsu massages en coaching in Groningen centrum

Ik ben Jannet Veenbaas, ik geef Shiatsu en Massage behandelingen en Zacht werken® coaching aan mensen die zichzelf een ontspannen, gebalanceerd leven gunnen en willen focussen op wat echt belangrijk is. Ik ga je o.a.leren waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw dromen en wensen, zodat je daar heel veel energie uit gaat halen. Ik heb een fijne praktijk in hartje Groningen waar ik shiatsu massages en coachingstrajecten geef genaamd De Koning Te Rijk. Ik hoop dat ieder zich na een behandeling of coachingssessie bij mij zich De Koning Te Rijk voelt. Thuis heb ik een lieve partner, Fred die fantastisch kan koken (yes!) en twee ondernemende kids Kjeld (9) en Kim (7) die ik af en toe graag achter het behang wil plakken, maar O wat ben ik dankbaar en trots op deze mini mensjes.

Groeten! Jannet Veenbaas

Misschien ook interessant voor jou 👇