• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Ben jij een stresskip of een Chilly Willy?

Stressvolle vrouw aan bureau in Groningen
Gepubliceerd op: 15-07-2019

Stressbestendig zijn, hoe doe je dat? Waarom ervaart de een sneller stress dan de ander? Sommige mensen lijken zich ongehinderd door het leven te bewegen. Andere mensen zijn na en dag werken moe en moeten herstellen. Ze hebben meer tijd voor zichzelf nodig om goed te blijven functioneren. Hoe komt het dat de een meer kan hebben dan de ander of – met andere woorden: Waarom krijg Pietje wel een burn-out, en Klaasje niet?

Stressbestendig zijn, hoe doe je dat?

Kijk eens om je heen, en in jouw omgeving als je er op let zul je zien dat de ene persoon fluitend naar zijn of haar werk gaat, nog even tussendoor een voedzame maaltijd maakt, super geduldig de kinderen van de bso haalt, 's avonds nog de sportschool in duikt, en in het weekend klust en de spil is is een flink sociaal netwerk. Terwijl aan de andere kant iemand met dezelfde baan, en een gelijksoortig privé leven continu aan het rennen en vliegen is met een grote frons in het voorhoofd, deze persoon durf je niet eens aan te spreken omdat je denkt dat deze persoon dan gaat ontploffen, ik weet zeker dat je nu iemand in gedachten hebt, am i right?

Waarom ervaart de een sneller stress dan de ander?

Waarom ervaart de een sneller stress dan de ander? Sommige mensen lijken zich ongehinderd door het leven te bewegen. Andere mensen zijn na en dag werken moe en moeten herstellen. Ze hebben meer tijd voor zichzelf nodig om goed te blijven functioneren. Hoe komt het dat de een meer kan hebben dan de ander of – met andere woorden -: “Waarom krijg Pietje wel een burn-out, en Klaasje niet?”.

Wanneer ervaar je stress?

Wanneer ontstaat stress precies? Gedurende de dag komt er van alles op je pad dat stress kan veroorzaken. In principe leent iedere situatie zich wel om van in de stress te raken. Een collega is niet tevreden, je bent een afspraak vergeten, je hebt te veel werk aangenomen en je weet niet of je de deadline wel gaat halen. In situaties op je werk, thuis of in je relatie met vrienden en familie kunnen zich allerlei dingen voordoen waar je van in de stress schiet, of niet.

Verwachtingen

Stress heeft veel te maken met verwachtingen en de mate waarin jij aan die verwachtingen kunt voldoen. Wanneer er meer van je wordt gevraagd dan je kunt geven, ontstaat er stress. Verwachtingen hebben is op zichzelf geen probleem. Verwachtingen kunnen je ook motiveren om in actie te komen en goed te presteren. Het probleem zit hem veelal in het onvermogen om op het juiste moment je eigen grens aan te geven en ‘nee’ te zeggen. Dit kan zijn tegen anderen, maar ook zeker tegen jezelf, misschien wil je teveel, en verwacht je dat dat allemaal wel kan, terwijl de energie er niet is omdat jij meer tijd voor jezelf nodig hebt, waarin er even niks van je gevraagd wordt.

Grenzen aangeven

Gezond zijn en blijven dat is wat we allemaal willen! we willen van alles doen, alles meemaken, vooral niks missen. Heerlijk om een actief leven te leiden, maar wist je dat jouw lichaam en geest ook herstel- tijd nodig hebben om gezond te blijven? Zie het als een batterij die opgeladen moet worden, we leggen onze telefoon toch ook aan de lader? Waarom zou dat anders zijn met ons lijf, en niet te vergeten ons hoofd, die zo vol komt te zitten met alle prikkels die er op een dag binnen komen. Als mens wil je graag dat anderen je aardig vinden. Je zoekt naar waardering en die krijg je nu juist als je aan de verwachtingen van anderen tegemoet komt, toch? ‘Nee’ zeggen is dan ook vaak lastig. Veel liever ga je jouw eigen grenzen over en negeer je jouw gevoel, dan dat je tegen jouw collega of partner zegt: “Ik heb er even geen ruimte voor. Sorry.” Zonde, want zo ontstaat stress. Je negeert jouw gevoel die al zegt: leg me eerst even aan de lader please!

Alles onder controle

Neuropsycholoog Rob Markus deed onderzoek naar de mate van stressgevoeligheid bij mensen. Hij zocht naar antwoorden op de vraag waarom de een vrolijk doorrent, terwijl de ander zich in een burn-out werkt. Markus concludeerde dat een belangrijke factor van stress, de manier is waarop mensen in het leven staan. Hoe kijk je naar de wereld om je heen? Hoe groter jouw controledrang, hoe groter de kans op chronische stress en burn-out, stelt Markus. Wordt die controledrang ook nog eens gecombineerd met een flinke dosis twijfel aan het eigen kunnen, dan levert dat de perfect combinatie op om snel in de stress te raken en behoor je al gauw tot de stressgevoelige groep.

Te veel hooi op je vork, teveel ballen in de lucht

We zijn geneigd om te denken dat stress wordt getriggerd door omstandigheden, dat is natuurlijk voor een deel zo, maar wij kunnen nog altijd zelf een keus maken hoe te reageren. Kun je dingen ook loslaten, kiezen wat echt prioriteit heeft, je eigen grenzen aangeven? Heftige persoonlijke omstandigheden kunnen er ook voor zorgen dat jij veel stress ervaart. Onderzoek wijst uit dat veel verandering in een relatief kort tijdsbestek sneller stress tot gevolg kan hebben. Hoe meer je op je bord krijgt, hoe groter de kans op stressklachten. Wanneer je in een jaar tijd een dierbare verliest, van baan verandert en je relatie probeert te redden, dan ben je wel heel veel ballen hoog aan het houden. Het pannetje stroomt dan snel over.

Wees alert, plan oplaad-momenten

In onze huidige drukke maatschappij zijn we snel geneigd om voorbij te gaan aan onze eigen wensen en behoeftes, dit veroorzaakt onvrede en uiteindelijk stress. Heb jij in je dag lege ruimte? momenten dat je gewoon even niks doet, niet op je telefoon kijkt, niet probeert na te denken over ingewikkelde kwesties maar gewoon BENT, uit het raam staart en niet het gevoel hebt dat je iets moet? dit zijn mini-oplaad-momentjes zijn voor je geest. En plan jij regelmatig die sauna middag, gezonde lunch met vriendinnen, of gewoon een avond lekker vroeg slapen, een boswandeling maken? Een heerlijke shiatsu of massage behandeling? of blijft het bij goede voornemens? Je zult zien dat de tijd die je hier in ''investeert" zich dubbel en dwars terug verdient, want vaak tijdens dit soort momenten als jij in rust bent komen die geweldige ideeën, of oplossingen voor een probleem waar je al weken over piekert! Pak nu die agenda en plan direct jouw oplaad-momenten, want als je gaat wachten tot je tijd hebt komt het er niet van!

Hulp nodig?

Vindt je het lastig om hier zelf stappen in te gaan zetten? ik help jou graag! Als voormalig geobsedeerde controle freak en stresskip heb ik hier een perfect stappenplan voor gemaakt waarin je leert om Zacht te werken i.p.v hard te werken, waarbij je leert om weer naar je gevoel te kunnen luisteren en waarbij je ook nog gaat ontdekken wat nou echt belangrijk is in jouw leven! wat zijn jouw dromen en wensen? en hoe ga je die laten uitkomen?

Herken je dit?

  • Je wilt wel ontspannen en voldoende rust nemen, maar op een of andere manier ben je altijd aan het ‘rennen en vliegen’
  • Je tijd zit vol met dingen die moeten
  • Je hebt een kantoorbaan waarbij je de hele dag in een verkeerde houding zit met een te hoge werkdruk?


Wil jij graag:

  • Leren hoe je simpel voorkomt mee te worden gesleurd in de stress-rollercoaster, zodat je zelf in charge bent over je leven.
  • Leren om te genieten van het leven zonder dat je daar super ingewikkelde dingen voor hoeft te doen.
  • Ervaren hoe jou lichaam in totaal ontspannen toestand aanvoelt, zodat je lichaam weer connectie kan maken met dat gevoel, en je daardoor ook veel eerder zult voelen wanneer jij over je eigen grenzen gaat.
  • Een moment van rust en warmte ervaren? Echt een moment helemaal voor jou? even echt niks hoeven?

Zacht Werken i.p.v. Hard Werken, relax!

Dit en nog veel meer ga je leren in het Zacht Werken traject en ik help jou daar heel graag bij. Lees hier wat ZACHT WERKEN is. Weet jij diep van binnen dat je méér uit je leven kunt halen? Wil je UIT die eeuwige ratrace, minder bezig zijn met de mening of wens van een ander, en jouw ideale leven creëren? Geef je dan nu geheel vrijblijvend op voor een gratis gesprek met mij, waarin we bespreken waar jij tegenaan loopt en of ik jou daarbij kan helpen.

Het verhaal verhaal van mijn  Zacht Werken cliënte Lisa lezen? KLIK HIER

meer over Zacht Werken: 

Hard werken? Zacht werken!

Rust in mijn lijf en hoofd met Zacht Werken

Wat the F*** is Zacht Werken? en hoe het zorgt voor een goede balans en minder stress

Ervaar je NU veel stress en heb je lichamelijke klachten? wil je een moment van rust voor jezelf?

BOEK  HIER JOUW SHIATSU MASSAGE

SCHRIJF JE HIER IN VOOR GRATIS NIEUWS, RELAXTIPS EN KORTINGEN!

Wie, wat , waar? 

Ik ben Jannet Veenbaas, ik geef Shiatsu en Massage behandelingen en Zacht werken® coaching aan mensen die zichzelf een ontspannen, gebalanceerd leven gunnen en willen focussen op wat echt belangrijk is. Ik ga je o.a.leren waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw dromen en wensen, zodat je daar heel veel energie uit gaat halen. Ik heb een fijne praktijk in hartje Groningen genaamd De Koning Te Rijk. Ik hoop dat ieder zich na een behandeling of coachingssessie bij mij zich De Koning Te Rijk voelt. Thuis heb ik een lieve partner, Fred die fantastisch kan koken (yes!) en twee ondernemende kids Kjeld (6) en Kim (4) die ik af en toe graag achter het behang wil plakken, maar O wat ben ik dankbaar en trots op deze mini mensjes.