• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Revival van de hobby! En waarom is dat belangrijk?

Jannet Veenbaas danst ecstatic dance bij De Koning Te Rijk in Groningen
Gepubliceerd op: 18-09-2020

PUUR VOOR DE LOL... Jezelf helemaal verliezen in iets wat je leuk vindt. Iets waarbij je tot rust komt. Waarvan je gelukkig wordt. Ook in je eentje. Ook als het niets oplevert. Dat is wat je noemt een hobby, vertel eens eerlijk heb jij er nog eentje? een hobby?...

Puur voor de lol

In een wereld van schermen en tijdsgebrek heeft vrijwel geen volwassen mens nog een hobby. Uit onderzoek blijkt dat volwassen mensen minder en minder hobby's hebben.  de hobby-loos-heid valt ook niet los te zien van onze telefoons, die met hun verslavende social media ons creativeit slopen. Hoe dan ook, volgens de wetenschap is ons hobbygebrek een groot probleem; hobby's helpen ons namelijk het brein te ontspannen. Daarbij geldt dat hoe minder relevant een hobby is voor je werk, des te beter. Daarnaast verminderen hobby's de aanmaak van stresshormonen.

Wat deed jij als kind?

Als jij net als vele anderen eigenlijk niet meer weet wat jij zelf nu leuk vind, denk dan eens terug aan je kindertijd, toen er nog alle tijd van de wereld was, wat deed je toen het liefste? tekenen? buitenspelen? met poppen of lego spelen? dansen? Voel dan eens bij jezelf waar je nu heel blij van zou worden als je dat weer op kon pakken. Misschien wil je graag gaan schetsen of tekenen, misschien de natuur in, of bij  een survival-run vereniging gaan, misschien ben jij nog steeds supergoed in dingen maken, met hout, of wat voor materiaal dan ook.

Dansen: Ecstatic Dance Groningen

Mijn grote passie is dansen, ik heb dat weer helemaal opgepakt nadat mijn jongste was geboren, heerlijk! ik vertelde er zelfs over in de Happinez.

Lees het artikel in de Happinez!

Op zoek naar een nieuwe hobby? Doe de test en ontdek wat bij je past

Benieuwd welke hobby bij jou past? Doe de test. Noteer steeds het antwoord dat het beste bij jou past.

1. Ik ben vooral:

A. Creatief
B. Sociaal
C. Sportief

2. Ik ben gek op:

A. Lekker eten
B. Een goed gesprek
C. Avontuur

3. Op sociaal gebied ben ik:

A. Graag alleen
B. Graag omringd door veel mensen
C. Graag samen met mensen, maar soms wil ik even alleen zijn 

4. Als kind was ik vooral:

A. Goed in handvaardigheid
B. Goed in groepsopdrachten
C. Goed in gym

5. Op vakantie zie je mij vooral:

A. Cultuur proeven
B. Mensen leren kennen
C. Al wandelend of fietsend de omgeving verkennen

6. Dit zou ik graag een keer willen doen:

A. Een mooi schilderij maken
B. Bij een leuke groep horen
C. Een spannende sport of activiteit doen

7. Ik zoek een nieuwe hobby omdat:

A. Ik mijn creativiteit kwijt wil of op zoek ben naar inspiratie
B. Ik mij weleens alleen voel
C. Ik veel stress heb en een nieuwe uitdaging zoek

Uitslag test

Ik koos vooral A

Je hebt een creatieve geest, brengt ideeën graag in praktijk en bent dol op cultuur en kunst. Ook vind je het niet erg om alleen te zijn en je werkt graag met je handen. Daarom ben je graag creatief bezig. Hieronder staat misschien wel jouw nieuwe hobby:

1. (Buitenlandse) gerechten koken
2. Schilderen
3. Tekenen
4. Muziek maken
5. Lezen
6. Fotograferen

Ik koos vooral B

Je bent niet graag alleen. Je bent ontzettend sociaal en maakt gemakkelijk nieuwe vrienden. Dat kun je ontzettend goed combineren met een teamsport. Of je voelt je de laatste tijd alleen en bent op zoek naar gezelligheid. Misschien staat hieronder jouw nieuwe hobby:

1. Teamsport (volleybal, roeien, dansen, etc)
2. Zingen in een koortje
3. In een musicalgroep spelen
4. Lid worden van een knutselgroep

Ik koos vooral C

Jij kan niet zo goed stilzitten. Het liefst ga je naar buiten en ga je op avontuur. De onderstaande hobby’s zijn trouwens ook geschikt om van stress af te komen. Misschien staat hieronder jouw nieuwe hobby:

1. Fietsen
2. Zwemmen
3. Roeien
4. Klimmen
5. Bootcamp / survivalrun

Just do it!

Mintens zo belangrijk: ga het gelijk plannen, als je gaat wachten tot je eens tijd hebt komt het er niet van, geloof me. Blokken die agenda dus, en regel die oppas!

Wie, wat, waar

Jannet Veenbaas geeft shiatsu massages en coaching in Groningen centrum

Ik ben Jannet Veenbaas, ik geef Shiatsu en Massage behandelingen en Zacht werken® coaching aan mensen die zichzelf een ontspannen, gebalanceerd leven gunnen en willen focussen op wat echt belangrijk is. Ik ga je o.a.leren waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw dromen en wensen, zodat je daar heel veel energie uit gaat halen. Ik heb een fijne praktijk in hartje Groningen waar ik shiatsu massages en coachingstrajecten geef genaamd De Koning Te Rijk. Ik hoop dat ieder zich na een behandeling of coachingssessie bij mij zich De Koning Te Rijk voelt. Thuis heb ik een lieve partner, Fred die fantastisch kan koken (yes!) en twee ondernemende kids Kjeld (7) en Kim (5) die ik af en toe graag achter het behang wil plakken, maar O wat ben ik dankbaar en trots op deze mini mensjes.

Groeten! Jannet Veenbaas