• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Coherentie van hart en brein geeft rust

Gepubliceerd op: 27-04-2021

Sinds ik actief bezig ben met de meditaties van Joe Dispenza ben ik me meer en meer gaan verdiepen in hart-brein coherentie, wat een geweldig onderwerp, en als je de logica (die echt heel logisch is) erachter snapt, kun je met beoefening ook daadwerkelijk iets veranderen in je leven in positieve zin.

Coherentie van hart en brein, meer rust in je hoofd en lijf

Ken je dit? Je gedachten vertellen je het ene, maar je gevoelens vertellen je iets anders. Aan de andere kant weet je waarschijnlijk ook hoe het voelt om te voelen dat iets klopt, je ervaart  een staat van flow of harmonie.

Spanning in jezelf

Ik denk dat deze spanning tussen het hart en de hersenen heel herkenbaar is voor je. De wetenschap bevestigt nu dat de hersenen en het hart elk een soort "intelligentie" hebben, en dat we deze staat van harmonie daadwerkelijk kunnen creëren met een beetje oefening.

Samenwerking hoofd en hart

Deze harmonie wordt coherentie genoemd . Wanneer je gedachten, emoties en bedoelingen verenigd zijn, zul je een enorme eenheid en vrede ervaren met jezelf en een diepere verbinding met de mensen om je heen. Onderzoek toont aan dat wanneer we overschakelen naar een coherente toestand, het hart en de hersenen synergetisch werken, als twee systemen die in elkaar passen.

Wat is coherentie?

 Samenhang is wanneer je hersenen (gedachten en beslissingen) hand in hand geen met je hart (emoties) en lichaam (acties die je onderneemt). Het is een staat van eenheid tussen je geest, lichaam en ziel.

Hart (emoties)

Wist je dat je hart functioneert als een tweede brein? Ons hart bevat neurieten - vergelijkbaar met neuronen in de hersenen - die cognitieve functies uitvoeren en communiceren met andere delen van het zenuwstelsel. Ons hart produceert ook een elektromagnetisch veld dat tussen de 90 cm rond ons lichaam reikt en de mensen om ons heen beïnvloedt (wat we "de vibe" noemen).

Stress en negatieve emoties
Onderzoek toont aan dat verschillende emotionele toestanden verschillende hartpatronen produceren, die ons elektromagnetische veld beïnvloeden. Deze patronen hebben verschillende effecten op cognitieve en emotionele functies. Tijdens stress en negatieve emoties, wanneer het hartritmepatroon grillig en wanordelijk is, remt het overeenkomstige patroon van neurale signalen die van het hart naar de hersenen gaan, hogere cognitieve functies. Dit beperkt ons vermogen om helder te denken, te onthouden, te leren, te redeneren en effectieve beslissingen te nemen. Het meer geordende en stabiele patroon van de input van het hart naar de hersenen tijdens positieve emotionele toestanden heeft daarentegen het tegenovergestelde effect: het vergemakkelijkt de cognitieve functie (helpt je helder te denken) en versterkt positieve gevoelens en emotionele stabiliteit.

Positieve emoties en jouw gezondheid
Dit betekent dat het leren genereren van een grotere hartcoherentie door het vasthouden van positieve emoties niet alleen het hele lichaam ten goede komt, maar ook een diepgaande invloed heeft op hoe we waarnemen, denken, voelen en presteren. Simpel gezegd: wanneer we positieve emoties voelen, zoals zorgzaamheid, waardering en vreugde, functioneert ons hele lichaam efficiënter en in een hogere staat van algehele gezondheid. Dit betekent echter niet dat negatieve emoties moeten worden genegeerd of onderdrukt. Gevoelens als woede, teleurstelling en andere "onaangename" gevoelens zijn belangrijk! De vraag is: hoe snel los je op wat de emotie van je vraagt en spring je terug naar de basislijn?

Hersenen (gedachten en intenties)

Aan de andere kant van onze emoties en intuïtie liggen onze gedachten en bedoelingen. Volgens Dr. Joe Dispenza bestaan onze hersenen in feite uit drie afzonderlijke regio's die met elkaar communiceren, waardoor heelheid mogelijk wordt.

De neocortex is het deel van de hersenen dat de controles cognitief functioneren en ons vermogen om te leren . Het is de zetel van ons bewustzijn en de onderscheidende factor die ons van dieren scheidt. De frontale kwab van de neocortex is de CEO van de hersenen. Het is waar we beslissingen nemen . Het is verantwoordelijk voor leren, aandacht, speculatie, oordeel, gedragscontrole en het in bedwang houden van emoties.

Als we eenmaal een concept hebben geleerd, passen we het in de praktijk toe, wat een emotionele ervaring oplevert. Op dit punt begint het tweede brein (het limbische brein) chemicaliën te produceren die verschillen op basis van de kwaliteit van de emotie. Je begint je lichaam chemisch te leren hoe de ervaring van het realiseren van je bedoelingen voelde.

Wanneer je je neocortex en je limbische brein keer op keer synchroon krijgt, je acties afstemt op je bedoelingen, en het proces raakt zo diep in je geworteld, activeer je het derde brein, het cerebellum. Het cerebellum is verantwoordelijk voor het helpen ontwikkelen van impliciete herinneringen. Het is alsof je gedachten en bedoelingen een tweede natuur worden. Je hebt ze zo vaak gesynchroniseerd dat je er niet meer aan hoeft te denken. Het is wie je bent.

Body (acties)

Onze lichamen zijn de voertuigen waarmee we onze kennis over onszelf en de wereld toepassen, het zijn de voertuigen waarmee we onze geest / hart tot uitdrukking brengen.  Als we onze acties afstemmen op onze bedoelingen, zorgen we ervoor dat onze geest, ons lichaam en ons hart gaan samenwerken.

👉 Oefening: Probeer het zelf

  • Stap 1: Hartfocus

Je legt je hand op je hartgebied.

  • Stap 2: Adem met aandacht iets dieper en langzamer in en uit 

Je haalt rustig en dieper adem. Over iedere ademhaling doe je zo’n 8 tot 10 tellen. Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf in een ritme komt.

  • Stap 3: Hartgevoel

Blijf in dit ritme ademen en stel je voor dat je adem door het gebied van je hart gaat hart.

Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Het kan een moment van nabijheid zijn van een ander, of je huisdier; het kan om  een fijne vakantie-ervaring gaan, mooie muziek of gewoon een woord zoals bv waardering. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het echt te voelen.

*De sleutel tot beïnvloeden van de hartcoherentie is niet positief denken, maar positief voelen.

Doe dit enkele minuten

Je kunt deze oefening bijvoorbeeld iedere dag 5 of 10 minuten doen op een rustig ongestoord moment. De methode kan jou (na wat vaker geoefend te hebben) helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. De stappen van hartfocus, ademhaling en hartgevoel nemen een minuut in beslag. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet gestoord kunt worden, niet al te gespannen bent of lekker in je vel zit, hoe beter en sneller je deze kunt toepassen als je angstig bent of je gestrest voelt. Je lijf gaat dan nl als het ware automatisch reageren zodra je dieper gaat ademen.

Misschien ook interessant voor jou 👇

Wie ben ik, en wat kan ik voor jou betekenen?

Jannet Veenbaas: 'Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapiemassage en Zacht Werken Coaching. Ik hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon. Dit alles in een prachtig monumentaal pand in hartje Groningen.

IK WIL EEN SHIATSU MASSAGE PLANNEN!

IK HEB EERST NOG VRAGEN

IK WIL MEER TIPS ONTVANGEN 😀