• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Geluk: zo creëer je zoveel mogelijk geluksmomenten in je leven

Gepubliceerd op: 30-01-2021

Wat is geluk? Ofwel: weet jij wat je gelukkig maakt? Al eeuwenlang is de mens op zoek naar een antwoord hierop. Misschien is dat antwoord simpeler dan je denkt!

Geluk: zo creëer je zoveel mogelijk geluksmomenten in je leven

"Het is voor iedereen mogelijk momenten van geluk te ervaren, maar het is niet mogelijk om gelukkig te ZIJN. Geluk kun je niet vasthouden. Als je dat denkt stel je jezelf continu teleur"

Anselm Grün

Opluchting

Toen ik deze uitspraak voor het eerst las voelde ik echt een soort van opluchting! Ik ben altijd veel bezig geweest met mijn zoektocht naar geluk, wat maakt mij gelukkig? waarom? waarom voel ik me soms niet gelukkig terwijl daar eigenlijk geen reden voor is, ik zou toch tevreden en blij moeten zijn met wat ik nu allemaal heb bereikt (schuldgevoel) na het lezen van een interview met Anselm Grün dacht ik letterlijk He He, hier kan ik in ontspannen, er zit geen druk op het concept: ''gelukkig zijn'' Ik ervaar momenten van intens geluk in mij leven, en ook momenten van tja, niet zo blij en gelukkig voelen, maar dat geeft niet, die momenten van minder blij voelen mogen en kunnen er gewoon zijn, ze hebben niet een echt effect op mijn ervaring van geluk in het algemeen. 

Wanneer ben je gelukkig?

Van alle vragen die ik mijzelf kan stellen over gelukkig zijn, is dit waarschijnlijk wel de belangrijkste. Want wanneer je “gelukkig zijn” als doel stelt is het voor veel mensen te ongedefinieerd. Eigenlijk te  abstract om te kunnen bepalen of ze dat doel ook daadwerkelijk bereikt hebben. Dat brengt dan ook weer een zekere twijfel met zich mee. Gelukkig ZIJN klinkt als iets wat er continu is, er zal teleurstelling zijn als je een keer je dag niet hebt.

Wat is geluk nu eigenlijk?

Het begrip geluk definiëren is best lastig. Want, stel je een willekeurig iemand de vraag: wat betekent geluk voor jou, dan krijg je tig verschillende antwoorden. Variërend van voorspoed ervaren, een reep chocolade eten, tevreden zijn met je huidige leven, een goede gezondheid en/of samenzijn met dierbaren tot leuke dingen doen. Kortom, een omschrijving geven van geluk is niet zo eenvoudig.

NU gelukkig zijn met jezelf? Deze vragen helpen je. 

Je kunt nu gelukkiger worden. Niet morgen of volgende week, maar nu. Pak simpelweg pen en papier en word dankzij de volgende 4 vragen onmiddellijk gelukkiger. Het allerleukste hieraan? Het kost je maar een paar minuten!

Schrijf onderstaande vragen naast of onder elkaar op met voldoende schrijfruimte ertussen. De bedoeling is dat je direct opschrijft wat er in je opkomt na het lezen van de vragen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Schrijf daarom alles op. Alleen dan zal duidelijk worden wat niet werkt in je leven en wat je liever zou doen.

Vraag 1: Wat doe je in je leven dat je wilt doen?
Wekelijks een uur wandelen met je beste vriendin? In het weekend uitgebreid koken? Je eigen onderneming runnen? Lezen? Piano leren spelen?

Vraag 2: Wat je doe je niet in je leven dat je wel wilt doen?

Veranderen van baan? Sporten? Afspreken met vrienden? Minder snoepen? Zonder afleiding van gezin of telefoon een boek of tijdschrift lezen?

Vraag 3: Wat doe je in je leven dat je niet wilt doen?

Veel tijd aan social media besteden? Lang reizen van en naar werk? Ruzie maken met een familielid? Impulsaankopen doen? Iedere woensdag koffie drinken met je buurvrouw?

Vraag 4: Wat doe je niet in je leven dat je niet wilt doen?

❗ Dit is een belangrijke vraag die een korte uitleg verdient. Het achterhaalt ongezond gedrag dat je bewust uit je leven houdt. Denk bijvoorbeeld aan roken of alcohol drinken. Misschien deed je dit vroeger, maar ben je daar naar eigen tevredenheid mee gestopt.

👉 Als je klaar bent met schrijven, zou ik je willen vragen om naar je antwoorden van vraag 1 en 4 te kijken. Ik beloof je: dit geeft een lekker gevoel!
Het geeft aan wat goed gaat in je leven en dat draagt bij aan je geluksgevoel.

👉 Ga dan door naar vraag 2 en 3. Deze antwoorden geven aan wat niet goed gaat in je leven en vormen een gevaar voor je geluksgevoel. Geloof mij - iedereen zal een of meerdere antwoorden opschrijven. We zijn immers allemaal mens!

❓ Vraag jezelf af hoe lang je deze dingen die je niet wilt doen al doet. Maanden? Jaren? “Op het moment dat de kinderen ouder zijn / er meer geld is / ik meer tijd heb ga ik dit veranderen.” Een veelgehoorde opmerking (vaak gemeend!) waar ook ik me nog wel eens schuldig aan maak. Probeer je ervan bewust te zijn dat termen als ‘ooit’ en ‘binnenkort’ je geluk in de weg zitten.

En nu? Hoe kan ik nu gelukkig worden met mezelf?

👉 Kijk weer naar je antwoorden van vraag 2 en 3 en kies er een uit. Hier ga je nu een actie aan koppelen. Eén positieve ervaring zal al een compenserend effect hebben op de andere dingen in je leven waar je niet tevreden over bent.

👉 Stel jezelf vragen als: wat heb ik hiervoor nodig? Wie kan me hierbij helpen? Hoeveel tijd wil ik hieraan besteden?

Stel: komende zaterdag wil je dolgraag 2 uur alleen thuis doorbrengen met een nieuw boek, leg dit dan eerlijk voor aan je partner en vraag of hij/zij het ziet zitten om zaterdag twee uurtjes met de kinderen op pad te gaan om iets leuks te doen. Komt dit niet uit, kies dan direct samen een dag uit waarop het wel uitkomt. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld.

Wat is geluk voor jou?

Wanneer was de laatste keer dat je écht intens gelukkig was? Wat zijn voor jou grote geluksfactoren in je leven? En welke factoren staan juist jouw geluk in de weg? Wat kan jij doen om meer geluksmomentjes in je leven te hebben? En wat kan je doen (en laten!) om in het algemeen je meer gelukkig te voelen? Schrijf het op, en onderneem gelijk een actie, en geniet van deze krachtige keus die je maakte.

Wie ben ik, en wat kan ik voor jou betekenen?

Jannet Veenbaas: 'Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapiemassage en Zacht Werken Coaching. Ik hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon. Dit alles in een prachtig monumentaal pand in hartje Groningen. Lees ook mijn Blog.

IK WIL EEN SHIATSU MASSAGE PLANNEN!

IK HEB EERST NOG VRAGEN

IK WIL MEER TIPS ONTVANGEN 😀

WAT IS ZACHT WERKEN? DAT KEN IK NIET! 

Misschien ook interessant voor jou 👇


De Koning Te Rijk, Shiatsu Therapie, & Zacht Werken® Coaching
Brugstraat 7A
9712 AA Groningen
06-14873598
info@praktijkdekoningterijk.nl
www.praktijkdekoningterijk.nl