• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Thuiswerken en lichamelijke klachten: Zo kom je er af

Vrouw die thuis werkt en daardoor lichamelijke klachten heeft ontwikkeld, ze krijgt daarvoor Shiatsu Massage behandelingen in Groningen
Gepubliceerd op: 18-08-2020

Op dit moment werkt driekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan meer of altijd vanuit huis. Dat bevalt de helft zo goed, dat ze dat na het corona-tijdperk willen blijven doen. Hoewel er zeker voordelen aan het thuiswerken verbonden zijn, is er ook één groot nadeel: je lichaam heeft eronder te lijden. Lees hier wat jij zelf kunt doen.

(Dit artikel verscheen ook in het FORYOU magazine)

Thuiswerken en lichamelijke klachten: Zo kom je er af

Goed afgesteld bureau en stoel op Kantoor

Op je werk heb je het allemaal goed voor elkaar. Je bureau en stoel staan op de juiste hoogte ten opzichte van elkaar afgesteld. Alles wat je nodig hebt, bevindt zich binnen handbereik en dat stelt je in staat om geconcentreerd en effectief te werken. Wat een verschil met de periode die je, vanwege de coronacrisis, thuis moest werken! Misschien werk je zelfs ook nu nog vanuit huis. Voor de een een zegen, voor de ander een ramp lijkt het ondertussen.

Lekker thuiswerken aan de keukentafel

Aan de keuken- of eetkamertafel blijkt de stoel die normaal gesproken prima zit, niet echt voldoet als kantoorstoel. Datzelfde geldt voor de bank waar je, al dan niet lekker onderuitgezakt, met je laptop op schoot vlijtig zat te werken. Nu is dat allemaal voor even helemaal niet erg, maar als een dergelijke situatie weken achter elkaar aanhoudt, ga je dat wel voelen: hoofdpijn, een zere nek, stijve schouders en pijn in je rug. En als je daar dan ook nog eens bij optelt dat je tegelijkertijd je kinderen in toom hield én aan hun schoolwerk hielp, is het geen wonder dat de spanning in je lijf alleen maar verder opgelopen is. Het lichaam raakt deze spanning niet altijd zomaar kwijt, daar kun je best wat hulp voor nodig hebben, en die is er gelukkig!

Blokkades en lichamelijke klachten

‘Ik merk dat goed in mijn praktijk’, vertelt Jannet Veenbaas. ‘Gelukkig mag ik weer Shiatsu en massagebehandelingen geven en dat is voor veel van mijn cliënten geen overbodige luxe. Door een verkeerde houding en spierspanning zijn er allerlei blokkades in het lichaam ontstaan. Door deze op te heffen met shiatsu, kan de energie weer vrij gaan stromen, waardoor ze letterlijk weer beter in hun vel gaan zitten. Met de combinatie van deep-tissue-massage en stress-release-massage maak ik de spieren echt goed los. Een deep-tissue-massage maakt het bindweefsel en dus je spieren losser, zodat je lichaam een stuk prettiger aanvoelt. De doorbloeding wordt optimaal gestimuleerd. Ik gebruik vooral cupping als ik een bindweefselmassage geef. Je merkt direct verschil: je ervaart meer ruimte in je lijf, vooral in het nek- en schoudergebied en tussen de schouderbladen.’

Massage en coaching

‘Ik werk veel met vrouwen die worstelen met een goede balans tussen werk en gezin’, vervolgt Jannet. ‘Ze willen het zo graag goed doen, maar hebben moeite om alle ballen in de lucht te houden. In dat geval kan ik daarnaast ook coaching inzetten. Dat doe ik over het algemeen in combinatie met massage. Massage is immers een ideale manier om te ontspannen. Vanuit een holistische benadering hangen lichaam en geest nauw met elkaar samen en daarom kan de combinatie van massage en coaching veel goeds brengen. Ze versterken elkaar.’

Wat kun je zelf doen om houdingsgerelateerde lichamelijke  klachten te voorkomen?

1. Ga wandelen

Niet slenteren, maar echt 20 minuten intensief wandelen. Dagelijks. Niet alleen zorgt het voor een goede doorbloeding. Ook krijgt je immuunsysteem een kleine boost. Als je beweegt (geldt ook voor fietsen) gaat er meer zuurstof naar je hersenen, waardoor hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Het vermindert bovendien het gevoel van stress en angst, wat zich anders vertaalt naar gespannen spieren in je lichaam.

2. Zet ieder half uur een timer

Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed voor een mens. Dat weten we allemaal. Juist bij thuiswerken loert dit gevaar, omdat je eindelijk tijd hebt je (ongestoord) ergens in te verdiepen. Zet daarom op je telefoon ieder half uur een timer. Een teken om even te bewegen, van houding te veranderen of te gaan staan. Heel goed werkt ook een schouderrol. Even je schouders optrekken tot je oren, inademen en je schouders loslaten. Na 2 of 3 keer een break te hebben gehad zou het goed zijn om dan weer iets langer te bewegen. Je kunt ook even muziek aanzetten en gek gaan dansen. Ook erg ontspannend.

3. Strek je rug

Ongemerkt zitten en lopen we de hele dag krom. Kijk maar eens goed naar jezelf. En dan voel je je rug. Daarom is het goed om zo nu en dan (eigenlijk om de twee uur) een ‘backstretch’ te doen. Dat doe je door je handen achter je rug vast te pakken en omhoog of verder naar achteren te brengen. Niet alleen voel je dit in je rug, maar ook op je borst. Kan eigenlijk op ieder moment van de dag. Maar handig om het te koppelen aan een vast moment. Bijvoorbeeld vlak voordat je naar de wc gaat.

4. Wees je bewust van je handen

Wat doe jij met je handen als je thuiswerkt? Hoe vaak laat je je hand op je muis liggen, ook als je deze niet gebruikt? Waarschijnlijk ben je jezelf er niet van bewust, maar ook dan staat er spanning op je onderarm. Wil je RSI voorkomen dan is het goed om wat bewuster hiermee om te gaan. Want een muisarm ontstaat door veel herhalende bewegingen die gepaard gaan met onbewuste spanning in je nek en in je schouders. Dus haal je hand wat vaker van die muis af, wissel met het toetsenbord en beweeg regelmatig je vingers of schudt je handen los.

5. Adem in, adem uit

Veel mensen ervaren nu extra stress. Door al het nieuws, door bijzondere omstandigheden of omdat je met zijn allen op elkaars lip zit thuis. ’s Nachts lekker slapen kan dan een probleem worden, net als spieren die vooral in de ochtend wat stijver en gespannen aan kunnen voelen. Om zelf rustig te worden is het belangrijk je hersenzenuwen die door longen en je hart lopen ook wat rust te gunnen. Dat kun je doen met een goede ademhalingsoefening. Hoe? Vier seconden inademen, vier seconden de adem vasthouden, vier seconden uitademen en vier seconden niets doen. Let maar op, dit ontspant en kalmeert.

Misschien ook interessant voor jou 👇

Over De Koning Te Rijk Massage, Shiatsu & Coaching Groningen

Jannet Veenbaas: ‘Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapie, de massage en Zacht Werken Coaching. In mijn behandelingen hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon.’

Wie is Jannet?

Ik Ben Jannet, moeder van Kjeld (7) en Kim (5) met vallen en opstaan heb ik ervaren dat het heel goed mogelijk is om in deze vaak hectische, drukke maatschappij lekker ontspannen in het leven te staan, en ik leer ook nog steeds elke dag meer. Door Zacht Werken voel ik me nu  weer een leuk mens en moeder.