Een zachte aanraking, een rustgevende beweging, een kalm hoofd. ASMR hoofdmassage brengt je lichaam én zenuwstelsel tot diepe ontspanning – precies wat je nodig hebt in een drukke wereld.
Misschien herken je het wel: een tintelend, rustgevend gevoel dat begint bij je hoofd en langzaam je hele lijf doorstroomt. Alsof iemand met zachte handen je zenuwstelsel kalmeert. Dat is ASMR – een bijzondere zintuiglijke ervaring die je kunt krijgen door bijvoorbeeld fluistergeluiden, zachte aanrakingen of herhalende bewegingen.
Veel mensen kennen ASMR vooral van YouTube of social media. Maar in mijn praktijk in Groningen geef ik deze ervaring letterlijk handen en voeten, met een live behandeling die je helpt om te landen in je lijf.
ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Klinkt wetenschappelijk – en dat is het ook. In een invloedrijke studie van Poerio et al. (2018) bleek dat ASMR-video’s bij gevoelige personen zorgen voor een lagere hartslag en een kalm maar alert gevoel. Ook gaven deelnemers aan dat ze zich meer ontspannen, getroost en verbonden voelden.
Barratt & Davis (2015) ontdekten dat mensen die gevoelig zijn voor ASMR het vaak bewust inzetten om te ontspannen, beter te slapen, of angst te verminderen. De ontspanning is dus niet alleen voelbaar, maar ook meetbaar – en dat maakt het zo waardevol in een massagepraktijk zoals de mijne.
Daarom werk ik ook graag mee aan nieuw onderzoek, bijvoorbeeld samen met studenten van Hogeschool Windesheim. Daarnaast geef ik workshops over dit thema op o.a. het Nova College in Haarlem.
In mijn ASMR hoofdmassage werk ik met verschillende zintuiglijke technieken die allemaal gericht zijn op ontspanning en vertraging. Denk aan:
🌀 Gentle hairplay & aarden
Een zachte hoofdhuidmassage activeert het parasympathisch zenuwstelsel én kan oxytocine vrijmaken – het ‘geluks- of knuffelhormoon’. Ook het contact met de huid en de aarde (aarding) speelt een belangrijke rol in holistisch welzijn.
🌀 Gua sha en jaderollers
De zachte, glijdende bewegingen stimuleren niet alleen de huid en doorbloeding, maar kunnen ook ASMR-reacties oproepen – vooral bij langzame herhaling.
🌀 Ontspannende geluiden
Zacht fluisteren, ademgeluiden, borstelen of ritmisch tikken: het zijn bekende ASMR-triggers die bij veel mensen een gevoel van rust en veiligheid oproepen (Barratt & Davis, 2015).
🌀 Geurenmisten en aromatherapie
Hoewel geur technisch gezien geen ASMR-trigger is, draagt een fijne geur bij aan sensorische integratie en een diepere ontspanning van lichaam én geest.
🌀 Kwasten, haarspinnen & sensory brushes
Deze zachte tools activeren de huid op een lichte manier en kunnen – als ze rustig worden gebruikt – een tintelend ASMR-effect geven.
🌀 Oogkussens & afscherming
Door de ogen zacht af te schermen, worden andere zintuigen versterkt. Dit helpt om dieper te voelen en meer aanwezig te zijn in je lichaam.
🌀 Gentle touch & massagegriffels
Rustige, ritmische aanraking is een kernprincipe van ASMR. Het roept gevoelens op van veiligheid, vertrouwdheid en diepe rust.
Hoewel steeds meer onderzoeken ASMR serieus nemen, zijn veel studies nog gebaseerd op kleine groepen of zelfrapportage. Er is dus nog behoefte aan meer grootschalig, langdurig onderzoek om de effecten op slaap, stress of angst beter te kunnen onderbouwen (Fredborg et al., 2017). Maar de richting is duidelijk: ASMR laat een veelbelovende link zien tussen zintuiglijke triggers en gezondheid.
En dat merk ik ook dagelijks in de praktijk. Veel van mijn klanten zeggen: “Dit is het enige wat echt werkt voor mij.”
Ook in de hersenen laat ASMR z’n sporen na. Uit fMRI-onderzoek (Lochte et al., 2018) blijkt dat tijdens ASMR-ervaringen bepaalde hersengebieden extra actief worden – met name die betrokken zijn bij emotie, beloning en zelfregulatie, zoals de insula en anterior cingulate cortex. Deze hersenactiviteit lijkt sterk op de toestand van diepe meditatie of ontspanning tijdens yoga.
ASMR is allang geen internet-trend meer. Het is een zintuiglijke ervaring die serieus wordt genomen in wetenschap en gezondheidszorg. Door ASMR-prikkels te integreren in een massage of behandeling ontstaat er een unieke combinatie van ontspanning, zachtheid en aandacht. En precies daar is steeds meer behoefte aan.
Ik vind het belangrijk dat we niet alleen kijken naar wat “meetbaar” is, maar ook naar wat voelbaar werkt. Dat ik met mijn behandelingen mensen mag helpen met het kalmeren van hun hoofd, hun zenuwstelsel en hun klachten – dat geeft mij oprecht voldoening.
Ben je benieuwd of ASMR jou ook rust, verlichting of ontspanning kan geven? Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Groningen. Samen kijken we wat jij nodig hebt. Zacht, aandachtig en afgestemd op jouw lijf.
Ik ben Jannet Veenbaas, holistisch therapeut in Groningen en eigenaar van De Koning te Rijk. In mijn praktijk bied ik behandelingen zoals shiatsu, cupping en holistische massage, ook rondom zwangerschap, met aandacht voor lichaam én geest. Ik help je vertragen, voelen en thuiskomen bij jezelf.