• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Zo verminder je pijnklachten bij fibromyalgie

Gepubliceerd op: 28-03-2022

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Erg vervelend dus, hier vertel ik wat zou kunnen helpen.

Fibromyalgie, wat is het?

Fibromyalgie is een vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel. De Griekse benaming voor deze aandoening is samengetrokken uit de woorden ‘fibro’ dat staat voor bindweefsel, ‘myo’ dat vertaald kan worden als spier en ‘algie’ dat duidt op pijn. Niet alle mensen met fibromyalgie hebben altijd pijn, dit kan enorm variëren.

Altijd spierpijn

Mensen met fibromyalgie ervaren eigenlijk de hele dag spierpijn spierpijn. Massage en shiatsu zijn een uitstekend middel om deze klachten te verlichten.

Tijdens de massage wordt gewerkt aan:

  • pijnbestrijding
  • ontspanning
  • bindweefsel stimulatie d.m.v. cupping

Voordelen massage bij fibromyalgie 

Uit onderzoek van de Universiteit van Miami is gebleken dat de Fibromyalgie massage de volgende voordelen heeft:

✔️ Verhoging van serotonine, wat een rol speelt bij de verwerking van pijnprikkels
✔️ Daling van stresshormonen
✔️ Verlaging van niveaus van substantie P, wat een rol speelt bij het transport van pijnprikkels
✔️ Vermindering van pijn in tenderpoints
✔️ Verbetering van het slaappatroon
✔️ Verbetering van het algehele gevoel van welzijn

Geen quick fix

Een snelle oplossing, zoals een medicijn, is er niet! Een eenmalige massage zal de klachten niet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Wel bieden ze tijdelijk verlichting; niet alleen direct na de massage, maar ook in de dagen erna. Sommige mensen getuigen ervan dat ze de dag na de massage soms wat meer pijn ervaren, maar dat daarna de klachten beduidend afnemen. De massage werkt niet alleen direct in op de spieren, maar helpt de  ook geestelijk te ontspannen, waardoor men de ziekte weer beter aan kan. Het is raadzaam om massages in kuurvorm te ondergaan, voor de beste resultaten. Denk bijvoorbeeld aan tussen de twee tot vier massages per maand in de beginperiode. Daarna kan dit worden afgebouwd naar bijvoorbeeld één keer per maand, als onderhoud voor het lichaam.

⭐⭐⭐⭐⭐ Lees hier reviews van mijn cliënten

Misschien ook interessant voor jou 👇

Wie, wat, waar

Jannet Veenbaas geeft shiatsu massages en coaching in Groningen centrum

Ik ben Jannet Veenbaas, ik geef Shiatsu en Massage behandelingen en Zacht werken® coaching aan mensen die zichzelf een ontspannen, gebalanceerd leven gunnen en willen focussen op wat echt belangrijk is. Ik ga je o.a.leren waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw dromen en wensen, zodat je daar heel veel energie uit gaat halen. Ik heb een fijne praktijk in hartje Groningen waar ik shiatsu massages en coachingstrajecten geef genaamd De Koning Te Rijk. Ik hoop dat ieder zich na een behandeling of coachingssessie bij mij zich De Koning Te Rijk voelt. Thuis heb ik een lieve partner, Fred die fantastisch kan koken (yes!) en twee ondernemende kids Kjeld (9) en Kim (7) die ik af en toe graag achter het behang wil plakken, maar O wat ben ik dankbaar en trots op deze lieve mensjes.

Groeten! Jannet Veenbaas