• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Massage en Shiatsu als energetische genezing

Gepubliceerd op: 05-04-2021

Wat gebeurt er energetisch als jij een Shiatsu behandeling of Massage ontvangt? Hoeveel kan een subtiele aanraking doen in jouw lijf?

Massage en Shiatsu als energetische genezing


Energetische genezing wordt vaak besproken als een nieuwe, enigszins onverklaarbare therapie. De waarheid is dat energiewerk een effectief lichaamswerk is dat zo oud is als het genezen zelf.

Het lichaam is bio-energetisch en probeert het evenwicht te bewaren. Alles in en om ons heen is trilling, energie.  Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, noemde het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen tegenover medicatrix naturae - de genezende kracht van de natuur. We zijn niet gescheiden van de natuur; in feite maken we intrinsiek deel uit van het energetische web van al het leven en alle dingen. De moderne wetenschap haalt langzaamaan dit basisbegrip in, dat historisch gezien gebruikelijk is in culturen over de hele wereld.

De energie in het lichaam begrijpen

Bijna alle culturen delen de fundamentele overtuiging dat het leven meer is dan alleen fysieke processen in een lichaam; het leven is een eenheid van het fysieke, mentale en spirituele, en is doordrenkt met een speciale energie of kracht die het vitaliteit geeft. Energetische genezing, of energiewerk, herstelt, bevordert en ondersteunt de  gezondheid en het welzijn van al die elementen.
Deze energieën worden afwisselend qi (uitgesproken als "chee"), prana, vitale kracht, levenskracht, 'lan vitaal, mana en meer genoemd. Wanneer een ziekte toeslaat, wordt dit begrepen als een verstoring of vervorming van deze energieën.

Waar werk ik zelf mee?

Shiatsu en acupressuur
 Acupressuur werkt net als acupunctuur, maar gebruikt directe druk in plaats van naalden om energie te kalmeren, verspreiden of tonifiëren via energieportalen die drukpunten worden genoemd.

Shiatsu maakt gebruik van druk door handpalmen, duimen, vingers, ellebogen, knieën en soms zelfs voeten om de vrije stroom van energie door het lichaam te stimuleren. Maar in tegenstelling tot acupressuur is het meer gericht op de paden zelf en minder op individuele punten.

Helende massage
Massage healing of een 'helende massage' gaat een stap verder dan een ontspanningsmassage. Het is tegelijk ook 'een gesprek' tussen de masseur en de gemasseerde waarin ruimte kan ontstaan voor 'ontlading' van spanning of emoties. ... Het is zodoende altijd een uniek proces en iedere keer weer anders.

Holisme, De mens als één geheel

In de holistische visie beschouwen we de mens als één geheel. Alle gevoelens, emoties, gedachten en verlangens zijn met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden elkaar en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze vormen samen een balans. Als op het ene niveau iets gebeurt heeft dat onmiddellijk effect op het andere niveau. Het lichaam is de uiterlijke manifestatie van onszelf, hoe we ons voelen en hoe we denken. Het lichaam liegt nooit. Het geeft een signaal aan als er iets uit balans is. Vaak al veel eerder dan wij ons realiseren. Je krijgt dan een klacht. De kunst is om de klacht te verbinden met de realiteit. Zo zien we bijvoorbeeld dat stress veel meer impact kan hebben op je lichaam en welbevinden dan we denken. 

Werken en leven vanuit de holistische visie

Ik werk en leef altijd vanuit de holistische visie. Ik zou het ook niet anders kunnen of willen. Daardoor krijgt een behandeling zoveel meer waarde, en voel jij je echt gezien en aangeraakt, dat is heerlijk om te ervaren. En wanneer jij heerlijk ontspannen en rustig van de tafel komt kun je deze ontspanning meenemen en weer doorgeven op je pad.

Wat ik zelf iniedergeval heel sterk merk is dat als ik bijvoorbeeld gehaast mijn kinderen ophaal, dat zij daar acuut op reageren, ze reageren op mijn onrust, kinderen zijn nog veel meer verbonden met hun innerlijk weten, en daardoor voelen ze: dit klopt niet, hier heb ik geen zin in, en dan zullen ze gedrag gaan vertonen wat mij absoluut niet uitkomt op zo'n moment. Maar als ik zelf rustig ben voelen ze dat ook haarfijn aan, en verloopt alles zoveel beter!

Flexibiliteit en weerstand

Dit gegeven is natuurlijk op alles in het leven van toepassing, als wij onrust en stress voelen lopen de dingen gewoon niet,  we voelen onvrede en weerstand. Terwijl als we goed zorgen voor onszelf, echt durven kijken naar onze emoties, en de moed hebben om ermee aan de slag te gaan worden we daar uiteindelijk veel sterker en evenwichtiger van, en vooral flexibeler. En als je flexibel in het leven staat dan komen tegenslagen of een drukke dag veel minder hard binnen, en herstel je snel weer. Weerstand hebben op wat en hoe het is kost ontzettend veel energie. Just go with the flow, jouw eigen ideale flow welteverstaan!

Misschien ook interessant voor jou 👇

Wie ben ik, en wat kan ik voor jou betekenen?

Jannet Veenbaas: 'Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapiemassage en Zacht Werken Coaching. Ik hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon. Dit alles in een prachtig monumentaal pand in hartje Groningen.

IK WIL EEN SHIATSU MASSAGE PLANNEN!

IK HEB EERST NOG VRAGEN

IK WIL MEER TIPS ONTVANGEN 😀