• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Verhoog zelf je weerstand met Shiatsu en Acupressuur

weerstand verhogen met shiatsu en acupressuur
Gepubliceerd op: 02-10-2020

Gezond blijven, dat willen we allemaal, JUIST in deze tijd is het belangrijk om je weerstand hoog te houden, verhoog ZELF je weerstand met deze praktische tips

Verhoog je weerstand met Shiatsu Massage en Acupressuur (incl. zelfmassage tips)

Wat is je weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Zelf doen

Om je immuunsysteem te versterken is acupressuur een natuurlijke en effectieve manier die je zelf kunt toepassen - in slecht 2 minuten per dag!

Wat is Acupressuur?

De basis van de acupressuur ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Volgens de filosofie die hieraan ten grondslag ligt, bevinden zich in de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen een twaalf- of veertiental energiebanen of meridianen, die in de vingertoppen en tenen eindigen. Elke meridiaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en andere organen en spieren. De meridiaan heeft een aantal punten in de huid, die acupunctuur- of acupressuurpunten worden genoemd. Vanuit deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen laten toe- of afnemen. De duur van de behandeling varieert sterk.

Het verschil tussen acupressuur en shiatsu

Nu denk jij misschien: Huh Jannet jij bent toch Shiatsu therapeut? waarom heb je het ineens over acupressuur, en wat is het verschil tussen deze 2 vormen?

Het zijn beide drukpuntmassages die de energiestroom van de meridianen herstellen. Shiatsu vindt zijn oorsprong in Japan en acupressuur in China. Bij shiatsu werk je met een constante druk, bij acupressuur met ronddraaiende circulaire bewegingen. Bij shiatsu creëert de behandelaar druk door het lichaamsgewicht te gebruiken (inleunen) bij acupressuur gebruik  juist kracht van handen en armen. Ik maak gebruik van beide vormen.

Zelf aan de slag!

De combinatie van de onderstaande 4 acupressuurpunten is een echte powercocktail om virussen die griep en verkoudheid veroorzaken buiten de deur te houden. En als je al ziek bent helpt het je om sneller te herstellen.

NIER 27 (Ni27 - Shùfú)

Nier 27 versterkt je immuunsysteem en helpt bij klachten aan de luchtwegen zoals kortademigheid, hoesten of hyperventilatie. Maar stimulatie van dit punt doet meer. De Niermeridiaan helpt je longen om goed diep door te ademen, helemaal naar je buik. Hierdoor krijg je meer energie én je kunt gemakkelijker ontspannen. Fijn dus bij vermoeidheid, stress of emotionele belasting. Het punt ligt 2 duimbreedtes vanaf de middenlijn, net onder je sleutelbeen, in een kuiltje.

👉 scrol omlaag voor de plaatjes

DIKKE DARM 11 (Did11 - Qúchi)

Dit punt verhoogt niet alleen de weerstand, maar helpt ook bij (hoge) koorts.

Het punt ligt aan het uiteinde van de elleboogplooi, aan de duimkant, in een holte.

LONG 7 (Lo7 - Lièqué)

Steek je duim op. Aan de basis van je duim zie je een kuiltje (ook wel de anatomische snuifdoos genoemd). Vanaf dat kuiltje ligt Long7 ongeveer 2 vingerbreedtes hoger op je arm. Dit krachtige acupunctuurpunt activeert je weerstand en helpt bij hoest, hoofdpijn en een stijve nek.

MAAG 36 (Mg36 - Zusanlí)

Dit is één van de bekendste acupunctuurpunten. Ik heb er al eerder een blog over geschreven. Het versterkt je immuunsysteem, helpt bij vermoeidheid en versterkt de spijsvertering.

Maag 36 ligt een handbreedte onder je knieschijf, net aan de buitenzijde van je scheenbeen (tibia).

Acupressuurpunten Nier 27, Dikke Darm 11, Maag 36

Acupressuurpunt Long 7

Hoe ga je te werk?

🤲 Ga gemakkelijk zitten.

🤲 Geef bovenstaande punten stevige druk met je duim, terwijl je diep naar je buik ademt – ongeveer 30 seconden per punt.

🤲 Werk van boven naar beneden: Nier 27, Dikke Darm 11, Long 7, Maag 36

🤲 De punten Nier 27 en Maag 36 kun je aan beide kanten van je lichaam tegelijk behandelen.

🤲 De punten Long 7 en Dikke Darm 11 druk je om de beurt. Voel welke het gevoeligst is. Dit punt verdient de meeste aandacht.

👉 Je kunt dit zo vaak doen als je wilt, maar behandel jezelf minimaal één keer per dag. Geniet ook even van dit relax-momentje voor jezelf!

Misschien ook interessant voor jou 👇

Wie, wat, waar

Jannet Veenbaas geeft shiatsu massages en coaching in Groningen centrum

Ik ben Jannet Veenbaas, ik geef Shiatsu en Massage behandelingen en Zacht werken® coaching aan mensen die zichzelf een ontspannen, gebalanceerd leven gunnen en willen focussen op wat echt belangrijk is. Ik ga je o.a.leren waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw dromen en wensen, zodat je daar heel veel energie uit gaat halen. Ik heb een fijne praktijk in hartje Groningen waar ik shiatsu massages en coachingstrajecten geef genaamd De Koning Te Rijk. Ik hoop dat ieder zich na een behandeling of coachingssessie bij mij zich De Koning Te Rijk voelt. Thuis heb ik een lieve partner, Fred die fantastisch kan koken (yes!) en twee ondernemende kids Kjeld (7) en Kim (5) die ik af en toe graag achter het behang wil plakken, maar O wat ben ik dankbaar en trots op deze mini mensjes.

Groeten! Jannet Veenbaas