• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

houdingsgerelateerde klachten? 5 tips om te herstellen

Vrouw met houdingsgerelateerde klachten in Groningen
Gepubliceerd op: 01-09-2020

Opgetrokken schouders, spanning in de rug, pijnlijke nek en regelmatig hoofdpijn. Na een dagje achter de computer voel je je lijf. Dat komt omdat je te lang, vaak in een verkeerde houding hebt gezeten. Als dit af en toe gebeurt, herstelt het wel weer, maar als dit voor jou dagelijkse kost is kunnen deze klachten chronisch worden, en dat is zeker geen aanrader! Wat kun je hier zelf aan doen? lees verder

houdingsgerelateerde klachten? 3 tips om te herstellen

Te veel schermen, te veel zitten

Tegenwoordig vinden de meeste banen achter een bureau plaats, waardoor werkhouding een belangrijk onderwerp is geworden. Veel mensen zitten urenlang naar een scherm te staren. Het is algemeen bekend dat langdurig schermgebruik nadelig kan zijn voor de ogen, maar een verkeerde werkhouding kan nog veel meer klachten geven. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de werknemers in Nederland lichamelijke klachten heeft tijdens of door het werk.

Onnatuurlijke houding 

Tandartsen, mondhygiënisten en kappers hebben vaak houdingsproblemen die zich voordoen in nek, schouders, armen, handen en in de onderrug. Zij werken met regelmaat in een heel onnatuurlijke houding, vaak zie je dat zij op middelbare leeftijd meer klachten ontwikkelen. Daar schreef ik een apart artikel over, je leest het hier.

Zelf zorgen voor een goede werkhouding en een energieke dag

👉 Begin relaxed

Probeer je dag ontspannen te beginnen, een verkeerde houding is natuurlijk een probleem, maar stress speelt ook zeker een grote rol. Stress van het werk, stress over allerlei privé omstandigheden, we moeten tegenwoordig ook ZO veel. Stress zet zich vast in je lijf, als jij gespannen aan je bureau gaat zitten zul je vrij snel verkramping krijgen in je spieren.

👉 Adem in, adem uit

Maak er een gewoonte van om voordat je je laptop opent en alle informatie als een tsunami over je heen laat komen eerst even een paar seconden te nemen om te ademen. Even diep in en uit ademen, alles van thuis, of waar je je nu niet mee bezig hoeft te houden bewust loslaten zodat je je kunt gaan focussen op de dingen die in dit NU moment nodig zijn. Ga goed rechtop zitten, desnoods een kussentje als steun in je rug, beide voeten op de grond. Begin nu met besluiten waar je als eerste aandacht aan wilt geven, doe altijd maar 1 ding tegelijk, rond af, en besluit opnieuw waar je nu je aandacht aan wilt geven. Zo hou je zelf de controle, en voel je je minder snel overrompeld .

👉 shake it baby

Ben je al even bezig en voel je je lijf verkrampen? schud je lijf dan letterlijk los! als je in een kantoor zit met veel mensen, kun je bijvoorbeeld zittend je schouders losschudden, en je hoofd wat heen en weer draaien. Zit je in een eigen kantoor, of werk je thuis? dan kun je helemaal losgaan, zet er een muziekje bij aan, en ga eens wat springen, schud je armen, zwiep ze heen en weer, draai je rug. Op deze manier schud je je lijf letterlijk wakker, je energie en bloed gaat weer stromen, heerlijk! je voelt je daarna echt fitter. En het hoeft helemaal niet lang te duren, 1 a 2 minuten volstaat al, (langer is natuurlijk wel leuker, helemaal als je het met je collega's samen doet). Daarna ga je weer goed rechtop zitten, ademt nog eens bewust en je bent ready to go.

P.S: Wist je trouwens dat dieren shaken en trillen van nature gebruiken om stress van zich af te schudden? Denk aan een hert die achterna wordt gezeten door een roofdier en ontkomt aan de klauwen van dit dier, Het hert zal na die tijd heel erg gaan trillen als natuurlijke reactie op de schrik en de stress, en daarna gaat ze verder alsof er niks gebeurd is.

👉 Pauze! stel een alarm in

Herken je dit? Je bent lekker bezig, maar eigenlijk al wel te lang, maar ''je zit er zo lekker in'' Voor je het weet heb je echt uren gezeten omdat je zo graag deze klus nog even af wilde ronden...en nu voel je dat je schouders verkrampt zijn, en vanuit je nek een hoofdpijn op komen. Zonde! Als je steeds een mini-pauzetje had genomen had je dit kunnen voorkomen. En ook dit hoeft niet lang te duren. Even opstaan en wat drinken, een rondje lopen over de afdeling en ondertussen je armen wat bewegen, even naar de toilet is al voldoende. Super-simpele tip: zet om de max 45 min een klein alarmpje, wordt je weer bewust van je lijf en voel waar je behoefte aan hebt, dit werkt echt! Als je dan vervolgend klaar bent met jouw werkdag heb je ook nog energie om iets leuks te doen, of vrolijk naar je gezin te gaan, in plaats van doodvermoeid en met hoofdpijn thuis te komen. Lees ook dit artikel over werkhouding.

👉Laat je verwennen met een shiatsu Massage

Heb je je klachten al langer, of zijn bovengenoemde tips niet afdoende? Denk dan ook eens aan het boeken van een Shiatsu Massage, dat is niet alleen een heerlijk ontspan-moment, maar gaat er ook voor zorgen dat de doorbloeding in het nek-schouder en rug gebied weer optimaal wordt, door een verkeerde houding is dat gebied vaak verkrampt en hard, wat weer kan zorgen voor hoofdpijn. In mijn praktijk werk ik vaak met verschillende massage-disciplines, ik kijk naar wat jij nodig hebt op dit moment en pas daar mijn behandeling op aan. Lees hier wat ik voor jou kan betekenen op dit vlak. Zie dit als een stukje onderhoud voor jouw lichaam, het is absoluut geen overbodige luxe.

Maak gelijk een afspraak

Beweeg, zorg voor je lijf 

Waarschijnlijk ten overvloede: maar heb jij een zittend beroep, ervaar je veel stress, zit je veel in de auto? dan is bewegen eigenlijk een must. Jouw lijf heeft dit echt nodig om te compenseren, wij mensen zijn niet gemaakt om lang te zitten. Dus kijk wat je echt leuk vindt om te doen, waar je van ontspant, dat is gelijk mooi meegenomen!

Misschien ook interessant voor jou 👇

Over De Koning Te Rijk Massage, Shiatsu & Coaching Groningen

Jannet Veenbaas: ‘Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapie, Massage en Zacht Werken Coaching in Groningen. In mijn behandelingen hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon.’

Wie is Jannet?

Ik Ben Jannet, moeder van Kjeld (7) en Kim (5) met vallen en opstaan heb ik ervaren dat het heel goed mogelijk is om in deze vaak hectische, drukke maatschappij lekker ontspannen in het leven te staan, en ik leer ook nog steeds elke dag meer. Door Zacht Werken voel ik me nu  weer een leuk mens en moeder.

LEES MEER OVER JANNET

Ik hoop je snel te ontmoeten, Liefs Jannet