• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Hoofdpijn? 3 Zelfmassage tips om er snel vanaf te komen

zelf-massage toepassen bij hoofdpijnklachten Groningen
Gepubliceerd op: 15-09-2020

Heb jij regelmatig last van hoofdpijn? je bent niet de enige: maar liefst 1 op de 5 volwassenen minimaal één dag in de week last van hoofdpijn. Lees hier wat je er ZELF aan kunt doen!

Hoofdpijn? 3 Zelfmassage tips om er vanaf te komen

 

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die veroorzaakt kan worden door vermoeidheid, een verkeerde houding, te hoge spierspanning (stress) of te weinig water drinken. Met deze tips kun je jezelf behandelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer technieken, misschien voel je automatisch aan waar je behoefte aan hebt.

 

Zelfmassage bij Hoofdpijn tip 1: Stimuleren van Drukpunten 

Drukpunten kan je zien als een soort kruispunten van onzichtbare energielijnen, zoals meridianen, die door het lichaam lopen. Deze drukpunten ondersteunen het lichaam om weer en balans te komen en blokkades in de meridianen op te heffen. Door het masseren van drukpunten ondersteun je het zelfregulerend vermogen van je lichaam.

Het volgende drukpunt op je linkerhand kan je masseren als je last hebt van hoofdpijn aan de voorkant van je hoofd. Masseer dit punt van je linkerhand met zachte drukkende en draaiende bewegingen van je duim van je rechterhand (beweeg je duim met de klok mee).Doe dit en paar keer per dag.  Bij veel mensen is dit punt gevoelig. Zorg bij het masseren ervan dat je je pijngrens respecteert en hier niet over heen gaat.

Acupressuur punt Hegu

Hegu

Dit punt is de v-vormige huidplooi tussen je duim en wijsvinger, aan de bovenkant van je hand. Dit drukpunt is gerelateerd aan je hoofd en gezicht en helpt bijvoorbeeld als je hoofdpijn voelt opkomen. Spreid je linkerhand uit met je handpalm naar beneden, plaats je rechterduim op het Hegu-punt en knijp stevig. Ben je zwanger? Dan kun je beter geen druk uitoefenen op het Hegu-punt, omdat het samentrekkingen in de baarmoeder kan veroorzaken.

Zelfmassage bij Hoofdpijn tip 2: Masseer je hoofd, schedel en gezicht

Ga rustig zitten met je voeten op de grond en ontspan je spieren. Haal rustig adem en ontspan je schouders. Als je niet goed weet of deze ontspannen zijn, trek ze dan eerst op en laat ze dan rustig zakken.

Wrijf je handen warm tegen elkaar en leg je handpalmen 15 seconden over je ogen. Zet je vingertoppen stevig op je hoofd en maak kleine rondjes. Masseer de hoofdhuid net als bij de kapper. Vergeet de zijkant bij je slapen niet. Je stimuleert zo de bloedcirculatie, de energiebanen onder je hoofdhuid en spanning worden afgevoerd.

Daarna leg je je vingertoppen van beide handen tegen elkaar op je voorhoofd. Geef lichte druk en trek je vingers over je voorhoofd richting te slapen. Doe beide bewegingen meerdere keren rustig achter elkaar.

Als je het fijn vindt kun je ook met beiden handen door je haar heen je schedel masseren zoals een kapper doet bij het wassen, dit ontspant direct.

Zelfmassage bij Hoofdpijn tip 2: Masseer jouw stijve nek

Hoofdpijn ontstaat ook vaak door spanning die opgebouwd wordt in de nek, door een verkeerde houding. Volg dan de volgende massage tips:

🤲 Al zittend op een stoel pak je met beide handen de stoelzitting vast. Vervolgens buig je je hoofd rustig naar rechts. Houd even vast en buig dan je hoofd naar links. Daarna ga je met je kin in de richting van de borst. Zo strek je je nekspieren en kunnen ze beter ontspannen.
🤲 Draai nu langzaam kleine cirkeltjes met je hoofd zowel rechts- als linksom.
🤲 Buig je hoofd iets naar voren en masseer met je duimen met opwaartse circulaire bewegingen de schedelrand.
Knijp in je nekspieren en houd 3 seconden vast. Behandel de volledige nek van onder naar boven. Herhaal meerdere keren.
🤲 Ga rechtop staan en til op je inademing je schouders op in de richting van je oren. Houd hier even vast en laat op je uitademing je schouders los om alle spanning van je af te laten vloeien. Herhaal drie keer.

Massage, shiatsu en cupping

Een massage is de beste manier om stijven spieren in nek en schouders los te krijgen. (gespannen spieren triggeren hoofdpijn) Met speciale technieken kunnen knopen in de spieren losgemaakt worden. Dit kan tijdens de massage pijnlijk zijn, maar daarna kun je vaak duidelijk merken dat je meer bewegingsruimte hebt aan je nek en schouders.( wat resulteert in minder hoofdpijn)  Je kunt pijnlijke plekken in je schouders ook zelf losmaken met een tennisbal. Deze kun je tegen de muur plaatsen en hier met je schouders tegenaan leunen. Vervolgens kun je licht druk uitoefenen op de pijnlijke plekken. De knopen kunnen hierdoor los komen. Cupping gaat nog een stapje verder, dit is een vorm van bindweefsel-massage en erg effectief, vooral bij nek en schouderklachten.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik werk dagelijks met mensen die pijn ervaren in hun lijf, nek en schouder pijn en hoofdpijn  komt echt het meeste voor. Na een behandeling zul je direct merken dat er meer ruimte is in je lijf, dat je je nek weer soepeler kunt draaien, en bovendien: je komt tot rust, ervaart weer diepe ontspanning in je lijf. Ik werk met Shiatsu, massage en cupping

Herboren

Een van mijn vaste cliënten zegt steeds als hij van de tafel komt na een shiatsu behandeling: Ik voel me weer herboren! superfijn om te horen natuurlijk. Bovendien is het gewoon een heerlijk moment van ontspanning, helemaal de tijd voor jou, er hoeft even niks, alleen liggen op een warme tafel, en genieten van iedere aanraking, en de warme geurende (natuurlijke) olie

Jij ook?

Heb jij regelmatig pijn in je nek en schouders? veel hoofdpijn? tintelingen in je arm? Je kunt hieronder direct een afspraak met mij inplannen.

⭐⭐⭐⭐⭐ Lees hier reviews van mijn cliënten

Ja, doe mij zo'n shiatsu massage!

Lees meer over massage bij hoofdpijn

Misschien ook interessant voor jou 👇


Wie, wat, waar

Jannet Veenbaas geeft shiatsu massages en coaching in Groningen centrum

Ik ben Jannet Veenbaas, ik geef Shiatsu en Massage behandelingen en Zacht werken® coaching aan mensen die zichzelf een ontspannen, gebalanceerd leven gunnen en willen focussen op wat echt belangrijk is. Ik ga je o.a.leren waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan jouw dromen en wensen, zodat je daar heel veel energie uit gaat halen. Ik heb een fijne praktijk in hartje Groningen waar ik shiatsu massages en coachingstrajecten geef genaamd De Koning Te Rijk. Ik hoop dat ieder zich na een behandeling of coachingssessie bij mij zich De Koning Te Rijk voelt. Thuis heb ik een lieve partner, Fred die fantastisch kan koken (yes!) en twee ondernemende kids Kjeld (7) en Kim (5) die ik af en toe graag achter het behang wil plakken, maar O wat ben ik dankbaar en trots op deze mini mensjes.

Groeten! Jannet Veenbaas