• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Vakantiegevoel vasthouden met 5 tips lukt het!

Gepubliceerd op: 24-08-2021

ben jij ook zo benieuwd of het überhaupt mogelijk is om dat vakantiegevoel vast te houden, zijn er mensen bij wie dat lukt? Of moet je je erbij neerleggen dat je jezelf 3 weken in het jaar relaxed voel en de rest van het jaar als een kip zonder kop rond raced om alles voor elkaar te krijgen? Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan!

Hoe houd je dat vakantiegevoel vast?

Karin ploft doodmoe op de bank, het is 21:00 uur , Nee he! ik had me nog zo voorgenomen om deze avond voor mezelf te nemen. Karin baalt enorm, in de vakantie leek het allemaal nog zo makkelijk dat goede voornemen om minder te stressen, rennen en vliegen. Dat zou ze als ze thuis kwam gewoon doorzetten zoals ze dat op haar vakantie plek ook deed! Elke dag wat yoga oefeningen en wat ademhalings-oefeningen doen en niet zo snel geïrriteerd en boos uitvallen naar haar kinderen EN elke dag een gezonde maaltijd op tafel. Maarja, ze zijn nu welgeteld een week terug, en de vakantie lijkt al een eeuwigheid geleden, en al haar mooie plannen ook. Eigenlijk is er nog niks van terecht gekomen. Karin vraagt zicht vertwijfeld af: Is het überhaupt  mogelijk om dat vakantie-gevoel vast te houden, zijn er mensen bij wie dat lukt? Of moet ik me erbij neerleggen dat ik me 3 weken in het jaar relaxed voel en de rest van het jaar als een kip zonder kop rond race om alles voor elkaar te krijgen?

Dubbele dosis stress

Vakantie is voor velen de highlight van het jaar. Weg uit de sleur naar een zonnige plek en de batterij weer helemaal opladen. Maar heb jij ook wel eens het gevoel dat je na thuiskomst juist een dubbele dosis stress ervaart door alles wat is blijven liggen? Of merk je dat je dat echte ''vakantie gevoel'' heel snel kwijt bent? Daarin ben je niet alleen. Er is veel te lezen over het vasthouden van jouw vakantie gevoel, zoveel zelfs dat er ook wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan! Met een aantal wetenschappelijke onderzoeken is men er namelijk achter gekomen hoe dat werkt; de nasleep van een vakantie, en hoe dat vakantiegevoel vasthouden precies werkt.  

Het slechte nieuws: vakantiegevoel vasthouden lukt normaal 2 tot 4 weken!

Het slechte nieuws: je fijne vakantiegevoel is zo ongeveer 2 weken tot een maand na terugkeer houdbaar, afhankelijk van hoe goed je hebt afgeschakeld tijdens je vakantie. Het ‘fade out effect’ wordt dit door de onderzoekers genoemd. Na die periode ben je weer terug op het punt waar je was vóór je vakantie, qua geluk, energie en motivatie. Dat concludeerde onderzoekster Jessica de Bloom van Tilburg University in het onderzoek ‘Effects of vacation from work on health and well-being: Lots of fun, quickly gone. Work and Stress’ uit 2010.

“Ik geloof dat het ‘fade out effect’ een natuurlijk fenomeen is, waarbij mensen zich in een bepaalde omgeving op een bepaalde manier voelen”, zegt De Bloom. “Na thuiskomst belanden vakantiegangers al gauw weer in de reguliere werk-omgeving en voelen ze zich dus ook weer zoals ze zich normaal gesproken op die plek voelen. Niet per sé, maar meestal ook niet zo goed en positief als tijdens de vakantie – waar men de omgeving in eigen hand heeft, vol vrijheid en nieuwe ervaringen.”

Terugval in je werk-staat

Het is dus onoverkomelijk en helemaal te verklaren, die terugval in je werk-staat. Ik merkte dat zelf ook sterk dit jaar na thuiskomst, hup de kinderen weer wat meer op tijd op bed proberen te krijgen, weer naar school, de BSO, sporten en zwemles, het hele rattenplan *zucht* Dit is toch vaak een contrast met het ultieme ontspannen vakantie gevoel, je bent vrolijker, ervaart niet steeds haast en tijdsdruk. het lijkt alsof je meer kunt genieten van het leven, het zonnetje schijnt ook in je hoofd, dingen waar je je eerder nog gigantisch druk over maakte lijken tijdens de vakantie iets uit een ander leven.

werkstress

Zorgeloos en relaxed gevoel

maar hoe zou het zijn als het toch zou lukken om je grotendeels van je tijd zo vrij, zorgeloos en relaxed te voelen als op vakantie? Ik kom hier met een gewaagde stelling, en ga daarmee tegen het onderzoek van De Bloom in: YES WE CAN! Ik hoor je nu al denken: Jaja Jannet, hoe dan?

Onze ware natuur: lekker relaxed en stress-vrij

Ik ga ervan uit dat het vakantie gevoel juist onze ware natuur is, het is de bedoeling dat we blij zijn en ons ontspannen voelen in ons leven dat we ons goed voelen. Het gevoel van verbondenheid met de mensen die je lief zijn ervaren. Dat we het gevoel hebben genoeg tijd te hebben voor alles wat we belangrijk vinden. Ik denk niet dat het de bedoeling was van God, Het Universum, (of geef het een andere naam) dat toen wij op de wereld kwamen, dat we vooral maar moesten worstelen, zweten en zwoegen in het leven. En dat we dit dan weer doorgeven als voorbeeld naar onze kinderen toe: Genieten? nee hoor, gewoon hard werken steeds maar doorgaan, en uiteindelijk in een burn-out belanden, ZO hoort het!

Meer vakantiegevoel in het dagelijks leven tips!

Hoe zorg je ervoor dat je vakantiegevoel ofwel, een gevoel van tijdloos zijn, stress-vrij zijn, niet steeds het ''moeten'' voelen gewoon in je dagelijks leven hebt? zelfs als het buiten pijpenstelen regent en de hond moet nog uitgelaten worden?

 

✔️ 1: Tijd bestaat niet echt

Tijd bestaat eigenlijk helemaal niet, het is een mentaal concept in ons hoofd, gebaseerd over een afspraak die daar ooit over is gemaakt. Besef dat het NU het enige moment is die er echt toe doet. Als we het over tijd hebben denken we vaak direct aan een klok met een secondewijzer, deze wijzer beweegt continu, dus de tijd lijkt er eigenlijk helemaal niet te zijn, alles is net gebeurd of moet nog komen. de secondes en uren gaan ondertussen door en door. Hoe zou het zijn om niet meer naar een klok te kijken, maar naar je leven? NU kun je besluiten om iets wel of niet te gaan doen, NU kun je samen met je kind een lego bouwwerk maken, NU kun je besluiten: hoppa, ik ga even lekker aan de slag met dat artikel dat nog geschreven moet worden. Eigenlijk heb je in het leven een eindeloos NU, waarin je energie hebt, inspiratie op kunt doen of even geen zin hebt om iets te doen. Als je dat snapt heb je een ander besef van werk, dingen die moeten en dingen die je graag wilt. Als je zelf de keus kunt maken waar je je tijd en aandacht aan besteed

zit je ook niet met de gedachte dat de tijd een tikkende wijzer heeft, en dat de tijd je ontglipt. Maar dan zie je de tijd als een rivier die eindeloos stroomt en heb je tijd genoeg, je weet wel, dat gevoel wat je op vakantie ook hebt! Zolang je maar bewust beslist waar jij nu je aandacht aan geeft. Natuurlijk moet je af en toe wel een terug denken of iets vooruit plannen, zoals boodschappen halen voor het avond eten, maar loop dan ook met je aandacht in het hier en nu rond in de supermarkt, je bent met je gedachten bij de heerlijke maaltijd die je gaat bereiden, je denkt na over de ingrediënten, wat dan niet werkt is: ondertussen je Facebook berichten checken, ondertussen je zus bellen etc. Als je met je aandacht in het nu bent neem je ook alleen de boodschappen mee die je nodig hebt. *Dit is een van de basis principes van Zacht Werken. Lees ook: Een zaak van Zacht Werken en Aan de slag met Zacht Werken.

✔️ 2: Stop met multitasken

Ik kan multitasken hoor! is een veel gehoorde trotse uitspraak, maar voor je hoofd is het doen van meerdere dingen tegelijk helemaal niet fijn, het levert zelf stress op. Een gewoonte uit de Zen is om altijd maar één ding tegelijk te doen, zodat je datgene ook echt met aandacht doet. Dit principe kun je echt op alles in je leven toepassen, probeer het maar eens, je zult snel ervaren dat het je superveel rust gaat geven en dat je zelfs meer gedaan krijgt op een dag op deze manier, dat klinkt gek he? Dus als je eet ga je niet ondertussen ook je mail checken, als je met een werk-taak bezig bent focus je volledig op deze taak tot deze afgerond is (als het een grote opdracht is hak je hem in meerdere stukjes) het gaat er vooral om dat je bewust kiest voor iets, daarmee aan de slag gaat en het vervolgens afrond. Na het afronden neem je een kleine pauze, je staat bijvoorbeeld even op van je bureau, of je drinkt een glas water, en daarna besluit je opnieuw waar je nu mee gaat beginnen. Je zult merken dat je veel meer gefocust bezig zult zijn, waardoor je aan het eind van de dag zult merken dat je veel hebt kunnen doen, en dat er taken echt afgerond zijn, vooral dit laatste geeft veel voldoening. *Lees vooral ook het geweldige boek: Tijdsurfen van Paul Loomans,(zenmonnik) en als je meer wilt weten over focus houden: Focus aan/uit van Mark Tigchelaar.

✔️ 3: Jouw energie bepaalt jouw taken

Kijk eens in je agenda, en al je to-do lijst, wat is er nou werkelijk urgent? welke dingen kunnen gerust later of zijn eigenlijk helemaal niet zo belangrijk? Schrijf alles sowiezo UIT je hoofd, maak dus een grote lijst met alles wat je ooit nog wil / moet maak deze lijst digitaal of op een groot vel. De truc is nu dat je energie de taken bepaalt en niet de takenlijst! Daarmee bedoel ik dat als jij bijvoorbeeld had gepland om op maandag ochtend een uitgebreid verslag te schrijven, maar op die ochtend kom je super moe op kantoor aan omdat je niet echt fit was in het weekend, en ook nog een ziek kindje thuis had, dat je er dan voor kiest om dat belangrijke stuk even uit te stellen tot je weer voldoende energie hebt. In plaats daarvan doe je nu op deze brakke ochtend wat simpele klusjes die niet al te veel aandacht en energie van je vragen. Als je toch aan die belangrijke klus was begonnen had het je waarschijnlijk heel wat frustratie opgeleverd, je moest sommige zinnen wel 3x lezen, je maakte foutjes, gewoon omdat de energie niet klopt met de taak op dat specifieke moment.

✔️ 4: Ademhalingsoefening: landen in het nu

Dit is super simpel en heel effectief, haal rustig adem, ga niet proberen je ademhaling te veranderen, maar ga kijken hoe je ademhaling nu IS. Is deze hoog en snel? Lukt het je om op je ademhaling te letten zonder dat je hem verandert? Wat gebeurt er als je je ademhaling wat langzamer maakt? Het vertragen van je ademhaling kan veel gevolgen hebben voor je stress niveau in je lichaam. Als je rustig in- en uit ademt, niet gecontroleerd, maar echt ontspannen, verandert de hele stresshuishouding in je lichaam. *Uit: Aan de slag met Zacht Werken. Lees ook meer in: De verademing van Koen de Jong.

✔️ 5: massage!

Shiatsu en Massage om te ontspannen

need i say more? Ervaar jij veel stress in je hoof en veel spanning in je lijf,   heb je pijnlijke spieren of zelfs hoofdpijn? Dan is een shiatsu massage behandeling geen overbodige luxe. Ik werk in mijn praktijk altijd vanuit een holistische visie, dat betekent dat ik iemands geest en lijf als een geheel zie, ik gelijk het totale plaatje van de mens. Als je heel veel stress ervaart door bijvoorbeeld een gigantisch hoge werkdruk dan zal dat hoe dan ook te merken zijn in je lijf. Je schouders zijn opgetrokken, je nek voelt stijf gespannen, soms gaat je hoofd draaien zelfs lastig dat is niet fijn. Het is nu belangrijk dat dat goed los gemaakt wordt, en de doorbloeding weer gestimuleerd wordt dat geeft letterlijk ook weer ruimte in je hoofd, er kan dan weer meer zuurstof naar de hersenen stromen. Ik werk meestal met de combinatie van Shiatsu en massage, Shiatsu is een voorloper van de acupunctuur, alleen dan zonder de naalden, in plaats daarvan worden de handen en vingerdruk gebruikt. De druk wordt gegeven op tsubo's die weer op de verschillende meridianen liggen. Meridianen zijn de energie banen in je lijf waar de levens-energie ofwel KI of CHI doorheen stroomt. is er iets aan de hand in je lijf dan blokkeert de energie en daar vanuit kunnen allerlei klachten ontstaan. Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk na een shiatsu massage zul je eenzelfde soort gevoel hebben alsof je net een meditatie of yoga -les hebt gedaan, je voelt je wat rozig, en je bent diep ontspannen.

Lichaam en geest in balans

Dat heerlijke vakantie gevoel in het dagelijks leven, daar zul je echt dichtbij komen als lichaam en geest in balans zijn, als je weet hoe je met stress om kunt gaan, als je je niet laat opfokken in het verkeer maar gewoon rustig doorademt. Als je ook eens niks kunt doen, gewoon wat uit het raam staren. cut yourself some slack! soms is je huis even een puinhoopje, who cares. Maak realistische to-do-lijstjes, vraag jezelf continu af: hoe voel ik me nu? wat is mijn energie op dit moment? is die laag? wat kan ik dan zelf daaraan doen? Moet ik dit ingewikkelde stuk nu wel schrijven of kan dat later in de week ook nog? Maak veel wandelingetjes in de natuur! Speel met je kinderen, ren, ga op de wipwap en een hele goede: de trampoline, die is geweldig voor je humeur! (moeders: ik weet het, eerst even naar de wc! )

Karin heeft het roer omgegooid

Karin heeft bij mij het Zacht Werken coachingstraject gevolgd waarin we stapsgewijs hebben gekeken naar alles wat haar stress gaf en wat haar te veel energie kostte. en we hebben gekeken naar wat ze anders zou kunnen doen, Karin vertelt: Het is niet zo dat ik ineens alles heel anders doe, maar mijn mindset is totaal anders! Een paar kleine aanpassingen in mijn leven, maar ook in mijn manier van naar het leven kijken zorgt er nu voor dat ik me veel relaxter voel. Ik luister naar mijn lijf, ik ga niet meer over mijn grenzen, ik vertrouw weer volledig op mijn Intuïtie. Ik weet weer wat mijn dromen zijn, en dat het mogelijk is om daar stap voor stap naartoe te werken, ik weet nu dat het NU belangrijk is. Ik kan nu volledig genieten van allerlei kleine dingetjes, dat heb ik zo ontzettend lang niet gekund! 

De batterij opladen

In onze huidige drukke maatschappij zijn we snel geneigd om voorbij te gaan aan onze eigen wensen en behoeftes, dit veroorzaakt onvrede en uiteindelijk stress. Heb jij in je dag lege ruimte? momenten dat je gewoon even niks doet, niet op je telefoon kijkt, niet probeert na te denken over ingewikkelde kwesties maar gewoon BENT, uit het raam staart en niet het gevoel hebt dat je iets moet? dit zijn mini-oplaad-momentjes zijn voor je geest. En plan jij regelmatig die sauna middag, gezonde lunch met vriendinnen, of gewoon een avond lekker vroeg slapen, een boswandeling maken? Een heerlijke shiatsu of massage behandeling? of blijft het bij goede voornemens? Je zult zien dat de tijd die je hier in ''investeert" zich dubbel en dwars terug verdient, want vaak tijdens dit soort momenten als jij in rust bent komen die geweldige ideeën, of oplossingen voor een probleem waar je al weken over piekert! Pak nu die agenda en plan direct jouw oplaad-momenten, want als je gaat wachten tot je tijd hebt komt het er niet van!

Hulp nodig?

Vindt je het lastig om hier zelf stappen in te gaan zetten? ik help jou graag! Als voormalig geobsedeerde controle freak en stresskip heb ik hier een perfect stappenplan voor gemaakt waarin je leert om Zacht te werken i.p.v hard te werken, waarbij je leert om weer naar je gevoel te kunnen luisteren en waarbij je ook nog gaat ontdekken wat nou echt belangrijk is in jouw leven! wat zijn jouw dromen en wensen? en hoe ga je die laten uitkomen?

Herken je dit?

  • Je wilt wel ontspannen en voldoende rust nemen, maar op een of andere manier ben je altijd aan het ‘rennen en vliegen’
  • Je tijd zit vol met dingen die moeten
  • Je hebt een kantoorbaan waarbij je de hele dag in een verkeerde houding zit met een te hoge werkdruk?

Wil jij graag:

  • Leren hoe je simpel voorkomt mee te worden gesleurd in de stress-rollercoaster, zodat je zelf in charge bent over je leven.
  • Leren om te genieten van het leven zonder dat je daar super ingewikkelde dingen voor hoeft te doen.
  • Ervaren hoe jou lichaam in totaal ontspannen toestand aanvoelt, zodat je lichaam weer connectie kan maken met dat gevoel, en je daardoor ook veel eerder zult voelen wanneer jij over je eigen grenzen gaat.
  • Een moment van rust en warmte ervaren? Echt een moment helemaal voor jou? even echt niks hoeven?

Zacht Werken i.p.v. Hard Werken, relax!

Dit en nog veel meer ga je leren in het Zacht Werken traject en ik help jou daar heel graag bij. Lees hier wat ZACHT WERKEN is. Weet jij diep van binnen dat je méér uit je leven kunt halen? Wil je UIT die eeuwige ratrace, minder bezig zijn met de mening of wens van een ander, en jouw ideale leven creëren? Geef je dan nu geheel vrijblijvend op voor een gratis gesprek met mij, waarin we bespreken waar jij tegenaan loopt en of ik jou daarbij kan helpen.

Het verhaal verhaal van mijn  Zacht Werken cliënte Lisa lezen? KLIK HIER

Wie ben ik, en wat kan ik voor jou betekenen?

Jannet Veenbaas: 'Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapiemassage en Zacht Werken Coaching. Ik hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon. Dit alles in een prachtig monumentaal pand in hartje Groningen.

IK WIL EEN SHIATSU MASSAGE PLANNEN!

IK HEB EERST NOG VRAGEN

IK WIL MEER TIPS ONTVANGEN 😀