• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

5 tips om 2020 positief af te sluiten

Gepubliceerd op: 21-12-2020

Heb jij ook het gevoel van: wat een vervelend jaar was 2020, laten we snel doorgaan naar 2021 en hopen dat alles dan beter is? Snap ik helemaal, maar wist je dat het wel goed is om stil te staan bij afgelopen jaar, je leest hier waarom, en je krijgt 5 tips hoe dit te doen ⭐

5 tips om 2020 positief af te sluiten

Hop, en DOOR! of toch niet?

We zitten inmiddels in een 2e lockdown en gaan richting het nieuwe jaar, en laten we eerlijk zijn: onze hoop is gevestigd op dat nieuwe jaar, in 2021 zal alles wel weer beter gaan, toch?

Ook ik

Ik heb dat zelf ook hoor, maar ik werd me er ook bewust van dat het ook niet oké is om te snel door te zappen naar het nieuwe jaar. Er is zoveel gebeurd in 2020, het was zo'n ontzettend raar jaar, met onzekerheid, angst, frustratie en nog een eindeloos scala aan emoties.

Emoties

De afgelopen jaren ben ik zelf echt bezig met emoties, wat doen ze met me, wat willen ze me vertellen. Emoties willen gevoeld / doorleefd worden, als ik ze negeer dan blijven ze keer op keer terugkomen, soms steeds op net een andere manier, maar de basis van de niet-gevoelde emotie blijft hetzelfde.

Wordt jij ook achtervolgd?

Misschien herken je dat ook, dat dezelfde thema's in je leven je lijken te achtervolgen? Emoties mogen er zijn, ze horen bij het leven, bagatelliseer ze niet niet, laat ze er zijn en VOEL ze echt. Dit blijf ik zelf vaak ook nog lastig vinden, oefenen, oefenen, oefenen dus.

De Waarom vraag

Waar ik zelf moeite mee heb gehad is het gevoel van vastzitten, ik ga graag vooruit, en in maart en nu weer heb ik het gevoel van stilstand, misschien zelfs achter uit te gaan. Maar wat zegt dat? Waarom is het zo belangrijk om altijd in een stijgende lijn te zitten? Dat is een mooi onderzoek die ik nog te doen heb. Dit zou ik graag loslaten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, om los te kunnen laten zal ik eerst moeten onderzoeken wat het is dat ik dan nu nog vast houd. Hoe zit dit bij jou, weet jij wat je nog vast hebt en waarom?

2020 positief afsluiten!

Wij als mensen zijn geneigd om altijd eerder de negatieve dingen te zien, en wat er allemaal fout is gegaan, dat stamt nog uit de oertijd, we noemen dit the Negativity Bias Daarom zijn we nu sneller geneigd om te denken dat alles STOM was dit jaar, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo, er zijn ook super fijne en mooie momenten geweest toch?

Tips om de mooie dingen van 2020 te zien

Het is heel leuk, en belangrijk om eens rustig te gaan zitten en op te schrijven: Wat was er allemaal WEL goed aan 2020? Voor mijzelf en voor veel vrouwen waarmee ik sprak was het toch wel de rust! er hoefde niet zo veel, dat zeurende stemmetje die het altijd over moeten heeft was en is nu ook even weg, simpelweg omdat er niet zoveel kan!

Genieten

Ik heb het gevoel dat mijn kinderen ook die rust echt goed hebben meegekregen. In Maart was het ook nog eens prachtig weer, ik weet niet hoe dat voor jou was, maar ik ben nog nooit zoveel lekker buiten geweest in het voorjaar, echt heerlijk. In alle rust een beetje naar speeltuinen fietsen of wandelen met de kids, in het zonnetje, dat vond ik echt wel genieten hoor, niet steeds op tijd staan, geweldig!

Meer energie

In deze periode heb ik ook het s'ochtends hardlopen weer opgepakt, ik merkte meteen hoeveel energie me dat opleverde, ook voor de rest van de dag. Toen de sportschool weer open ging had ik ook buiten training, dat was ook heel fijn, zoveel meer zuurstof deed me echt goed, en mijn training ging daardoor ook echt beter. Ik leerde daardoor dat mijn lichaam het veel beter doet en presteert als ik in de buitenlucht kan trainen.

Rust en minder moeten

Het veel tijd doorbrengen met mijn gezin, zonder er van alles omheen te moeten en willen heeft me ook veel rust en inzichten opgeleverd. deze rust neem ik graag mee het nieuwe jaar in.

5 Vragen om jezelf te stellen: 

Pak een vel papier, en beantwoord deze vragen voor jezelf:

⭐ Wat was er moeilijk of vervelend afgelopen jaar, welke emoties horen daarbij, hebben deze emoties wel hun verdiende aandacht gehad?

⭐ Wat waren de mooie dingen dit jaar, wat was er allemaal fijn, waar heb je van genoten, waar ben je trots op?

⭐ Wat heb ik geleerd in 2020?

Wat geeft me rust?

⭐ Wat neem ik mee naar 2021, wat is er zo goed bevallen uit nood, omdat alles anders moest dat je het op deze manier wilt blijven doen?

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, neem de tijd, het zal je verder helpen!

* the Negativity Bias

Wie ben ik?

Jannet Veenbaas: 'Mijn uitgangspunt als therapeut en coach? Dat een aanraking een menselijke basisbehoefte is, en helend kan werken. Via aanraking is het mogelijk om lichaam en geest in balans te brengen, zodat eventuele verstoringen worden opgelost en jij beter in je vel komt te zitten. Dit uitgangspunt pas ik toe in de verschillende behandelingen en therapieën die ik aanbied: Shiatsu-therapiemassage en Zacht Werken Coaching. Ik hanteer ik een holistische werkwijze. Dat betekent dat ik niet alleen naar je klacht of naar je problemen kijk, maar naar je totale persoon. Dit alles in een prachtig monumentaal pand in hartje Groningen.

IK WIL EEN SHIATSU MASSAGE PLANNEN!

IK HEB EERST NOG VRAGEN

IK WIL MEER TIPS ONTVANGEN 😀

WAT IS ZACHT WERKEN? DAT KEN IK NIET! 


De Koning Te Rijk, Shiatsu Therapie, & Zacht Werken® Coaching
Brugstraat 7A
9712 AA Groningen
06-14873598
info@praktijkdekoningterijk.nl
www.praktijkdekoningterijk.nl