• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Jannet Veenbaas: 'De kracht van Shiatsu is de holistische aanpak'

Jannet Veenbaas massage Groningen holisme
Gepubliceerd op: 07-07-2024

Jannet Veenbaas werd geïnterviewd door Saskia Petit van Massage Magazine het thema van het nummer was hoofdpijn en migraine

Jannet Veenbaas, eigenaar van massagepraktijk De Koning Te Rijk in Groningen: ‘De kracht van Shiatsu is de holistische aanpak’

Tekst: Saskia Petit, gepubliceerd in Massage Magazine juni 2024

Shiatsu-specialist Jannet Veenbaas ontdekte de kracht van masseren na een cursus ontspanningsmassage. Ze besloot te stoppen met haar opleiding aan de Kunstacademie en van masseren haar beroep te maken. Naast Shiatsu-massage geeft ze ook deep tissue-, cupping-, hoofdpijn- en holistische massages. Ook is ze gespecialiseerd in massages rondom de zwangerschap: zwangerschapsmassage en post partum massage. “Ik maak meestal een combinatie van verschillende technieken die zijn afgestemd op de cliënt.”

Shiatsu Massage in het centrum van Groningen

Massagepraktijk De Koning te Rijk is gevestigd in het centrum van de stad Groningen. Daar zit Jannet met haar massageruimte in een mooi monumentaal pand samen met andere ondernemers. “Ik ben ik 2009 voor mezelf begonnen. Het heeft even geduurd voordat ik besloot om van masseren mijn beroep van te maken, maar toen ik eenmaal mijn eigen praktijk had is het snel gegaan. Binnen korte tijd kon ik bijna fulltime masseren. "Misschien komt dat ook wel doordat ik me zo duidelijk profileer als Shiatsu-therapeut en mijn behandelingen ook vergoed worden.”

Eye opener

Jannet is creatief en houdt ervan om met haar handen te werken. Ze koos na de middelbare school voor een opleiding grafisch vormgeving aan de Kunstacademie in Groningen. “Dat was in het begin superleuk, maar na een tijdje miste ik toch iets.  je zit veel achter een computer. Ik mistte het contact met mensen en vroeg me af of ik dit wel de rest van mijn leven wilde doen. Ik kwam door allerlei omstandigheden terecht in een burnout. Om met iets heel anders bezig te zijn deed ik een cursus ontspanningsmassage. Ik vind het leuk om iets te kunnen betekenen voor een ander, dat sprak me aan in het masseren. Ik zag dat het echt hielp bij bepaalde klachten en dat stimuleerde me om hier verder mee te gaan.
Ik ben de avondopleiding massagetherapie gaan doen, waar ook Shiatsu aan bod kwam. Dat vond ik zo’n mooie, holistische aanpak dat ik me daar verder in ben gaan specialiseren. Het was voor mij een eye opener dat je hier ook je beroep van kon maken! Dus ben ik allerlei opleidingen gaan doen om me als A-therapeut te kunnen vestigen. In ongeveer drie jaar tijd heb ik de volledige opleiding voor Manueel Praktizijn afgerond en heb ik me daarna gespecialiseerd in Shiatsu, psychologie en coaching.

"Mijn behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar, dat is voor de meeste van mijn klanten belangrijk. Zij komen met een specifieke klacht bij mij terecht en willen daarvan af. Door mijn klachtgerichte en holistische aanpak lukt dat meestal ook.”

Oosterse geneeskunst

Wat Shiatsu volgens Jannet zo aantrekkelijk maakt, is de oosterse visie op het lichaam. “Shiatsu is een oosterse geneeskunst, waarin lichaam, geest en emoties onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn". Die benadering dat spreekt mij enorm aan. Je kunt het lichaam, gevoelens en emoties niet van elkaar loskoppelen, die hebben effect op elkaar. Veel lichamelijke krachten komen door (mentale) stress, denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn dat veel voorkomt, maar ook rug-, schouder- en nekklachten. Mensen zitten door een hoge werkdruk verkrampt te werken en bewegen bovendien te weinig. Daar gaat het vaak mis.
Trauma’s uit het verleden spelen ook een belangrijke rol bij klachten, die zetten zich vast in het lichaam.

Ik probeer daarom tijdens mijn behandelingen niet alleen naar de klacht te kijken maar naar de hele mens. Hoe leidt hij zijn leven, wat heeft hij meegemaakt, hoe ontspant hij, waar krijgt hij energie van? Daarover voer je samen het gesprek zodat je je een beeld kunt vormen
van iemands persoonlijkheid en leefstijl. Vervolgens stem ik daar mijn behandelingen op af. Dat vind ik het leukste van mijn werk, het onderzoeken hoe ik iemand het beste kan helpen.”

Verbinding 

In de eerste jaren als professioneel masseur en Shiatsu-therapeut werkte Jannet 36 uur in de week. “Ik kreeg al snel veel klanten en werkte op een gegeven moment zes dagen in de week, plus de avonden en in het weekend. In het begin masseerde ik naast mijn praktijk ook nog in een saunacentrum. Dat werd op een gegeven moment te veel. Ik had inmiddels twee kinderen gekregen, dus ben ik minder gaan werken. Ik werk nu met name onder schooltijd en regelmatig delen van het weekend. Op deze manier heb ik een mooie balans waardoor ik voldoende tijd heb voor mijn cliënten en kids, en ik het zelf ook goed kan volhouden.

Nieuwe cliënten krijgen eerst een intakegesprek om te bepalen waar ze behoefte aanhebben en welk traject voor hen het meest passend is. Tijdens mijn behandelingen maak ik vaak een combinatie tussen Shiatsu-therapie om rust en een diepe ontspanning te creëren, vervolgens een massage om het lichaam los te maken en tot slot cupping om het diepe bindweefsel en de doorbloeding te stimuleren. Dat is heel effectief.”
Cupping massage Groningen

opstelling als mens

Voor Jannet is het belangrijk om op een open en ontspannen manier met mensen om te gaan. “Die houding is het uitgangspunt in mijn behandelingen. Ik stel me niet op als therapeut, maar als mens. Ik werk vanuit mijn hart en vanuit verbinding met mijn cliënten. Dat is heel belangrijk om tot een goed resultaat te kunnen komen. Mensen moeten zich openstellen, ze moeten je vertrouwen. Het is heel mooi om dat proces samen op te bouwen en te zien hoe mensen daardoor tot inzichten komen die hen kunnen helpen.”


Stress

De doelgroep van massagepraktijk De Koning Te Rijk is heel divers. Naast mannen en vrouwen behandelt Jannet ook regelmatig kinderen en studenten. “Ik zie dat veel mensen, ook jongeren, enorm last hebben van stress. Er wordt zoveel van ze verwacht. Het is absurd dat we in zo’n wereld leven. Het geldt eigenlijk voor iedereen. Naast een hoge werkdruk hebben veel mensen vaak ook de zorg voor een gezin en/of moeten ze mantelzorg verlenen, en ervaren ze sociale druk. Mensen lopen op hun tenen. Dat uit zich in allerlei klachten, waaronder veel hoofdpijnklachten. 

Hormoonschommelingen en stress

Vrouwen hebben daarnaast ook vaak last van hormoonschommelingen, waar in onze maatschappij eigenlijk ook helemaal geen rekening mee wordt gehouden. Eigenlijk is dat belachelijk. Je kunt veel verbeteren als je als vrouw rekening kunt houden met je energie balans tijdens de cyclus.

Ratrace en schermwerk

Met mijn cliënten voer ik vaak  gesprekken over waarom ze zo meegaan in deze ratrace. Dat hoeft namelijk niet, je hebt altijd een keuze. Ik geef cliënten ook praktische tips mee. Vaak zitten mensen drie, vier uur te werken in dezelfde houding., Dat is heel slecht voor het lichaam. Wat goed helpt is om overdag een timer aan te zetten die ieder half uur afgaat, zodat je even opstaat om naar de wc te gaan of een glaasje water te halen. Dat kan al veel klachten voorkomen! Mensen krijgen oefeningen van me mee voor de nek en de schouders en ik adviseer ze altijd om meer te gaan bewegen. Sporten is zo effectief, dat scheel 95 procent van de klachten! Mensen moeten daar echt voor zichzelf tijd voor vrijmaken en dit structureel blijven doen. Maar als ze eenmaal doorhebben dat het helpt, gaat dit eigenlijk prima.

Daarnaast is voldoende ontspanning nodig om stress uit het lichaam te krijgen. Het gaat altijd om de balans. Daarom masseer ik altijd graag in stilte. Er is al zoveel hectiek in het dagelijkse leven. Bij mij kunnen mensen de drukte in hun hoofd loslaten, zich overgeven aan de massage en in stilte gaan voelen.”