• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Hartstikke leuk artikel over mijn Buddah en ik en Zacht werken® 

 Boeddha en het zachte werken

Hij stond tussen de tuinkabouters en groen-ornamenten. Gewoon in een Gronings tuincentrum, doodordinair en volkomen misplaatst. Met de blik sereen naar binnen gericht en versteend in een soepele meditatieve houding. Gelukkig flaneerde op een goede dag Jannet Veenbaas met haar moeder voorbij. Als meisje van veertien viel ze voor de Boeddha. Als een blok. Ze wist haar moeder te bewegen het beeld in de winkelkar te hijsen en hem te redden van een roemloos tuinbestaan. Het was liefde op het eerste gezicht. En het is nooit meer overgegaan.

Spiritueel leven

Het stenen Boeddhabeeld verhuisde van het groencentrum naar een meisjeskamer. ,,Mijn vriendinnen hadden op hun kamers posters van popsterren, ik had stenen, een yogamatje en mijn Boeddhabeeld. Dat was míjn kamer. Op die leeftijd was ik al erg geïnteresseerd in spiritueel leven. Ik was niet bezig met hip zijn, maar met bewustwording. Eigenlijk was en ben ik een hippie, geboren in een verkeerde tijd. Love, peace en flowers. Achteraf gezien is de komst van mijn Boeddha het begin geweest van mijn persoonlijke zoektocht’’, vertelt Jannet (37), die in de stad Groningen is geboren en getogen.

,,De komst van mijn Boeddha is het begin geweest van mijn persoonlijke zoektocht”

Uiteindelijk is ze shiatsutherapeut en coach voor Zacht Werken geworden. En heeft – al jaren geleden – een eigen praktijk opgericht onder de naam De Koning te Rijk. In haar behandelkamer geeft ze massages en coacht ze mensen die de stress, hectiek en het multi-tasken van het harde, moderne snelle leven niet meer willen. Ze leert hen ‘zacht’ te werken, met de focus op wat belangrijk is, waar het hart sneller van gaat kloppen en wat energie geeft.

Praktijk

In combinatie met de shiatsumassages die het lichaam verwennen, helpt ze haar cliënten weer zichzelf te worden. Trouw staat de Boeddha haar ter zijde. Vanaf een houten ladenkastje straalt hij wijsheid en bezinning uit. Het beeld reist al bijna een kwart eeuw met Jannet mee. Het is minstens zes keer van onderkomen gewisseld en binnenkort staat hem opnieuw een verhuizing te wachten. Jannet betrekt een nieuwe praktijkruimte in de Brugstraat; wonen blijft ze in een karakteristiek jaren-dertighuis in een oudere stadswijk.

,,Het is fijn om in deze periode van mijn leven werk en privé te scheiden”

,,Het is fijn om in deze periode van mijn leven werk en privé te scheiden. Ik heb inmiddels een gezin met twee kinderen: zoon Kjeld (6) en dochter Kim (3). Tot nu toe was het handig om een praktijk aan huis te hebben, maar nu is het tijd voor verandering. Bovendien kunnen we dan de huidige behandelruimte als woonvertrek gebruiken.’’

De Boeddha staart stoïcijns voor zich uit. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. Een leven als tuinbeeld blijft hem ook in de verdere toekomst ongetwijfeld bespaard. En een kringlooptoekomst ligt ook vast niet in het verschiet. Hij gaat mee naar de nieuwe praktijk en blijft de koning te rijk. Hij hoort bij Jannet. En Jannet bij hem.

 praktijkdekoningterijk.nl

TEKST SHYRA HUETING
FOTO CORNÉ SPARIDAENS , Redactie Wonen&Co 19-10-18

Lees web-artikel op: 

https://www.wonenenco.nl/boeddha-en-het-zachte-werken/?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F