• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Vanaf augustus voel je hem al sluipend aankomen, de eerste zakken pepernoten liggen inmiddels in de winkels (bizar). Maar zo ergens begin november krijgen we er echt last van: De zogenaamde december-stress! Het Sinterklaasjournaal is begonnen, de intocht staat voor de deur, zie jij eerlijk gezegd een beetje op tegen de komende periode? 

 

pepernoten1

Decemberstress

Decemberstress bestaat dus niet volgens onderzoekers. We ervaren alleen maar dat er in de laatste periode van het jaar erg veel te doen en te vieren is. ,,Maar van wat ik zo van mijn cliënten hoor in mijn praktijk voor Shiatsu Therapie en Massage, en van wat ik ook zelf ervaar als moeder van 2 kleine kinderen, voelen we hem wel degelijk”, aldus Jannet Veenbaas.

Voorstress

Is voorpret voor jou ook voorstress geworden? Dat is jammer, het kan ook anders hoor, met wat simpele tips:

  • Minder Suiker. Bij ons in het noorden begint het al op 11 november: Sint Maarten.  Onze kinderen krijgen zodoende al een pre-suiker-bombardement! Kinderen zijn al onrustig genoeg deze periode, minimaliseer snoep en zoetigheden zoveel mogelijk. Dat is niet zielig, die kleine lichaampjes kunnen zoveel suiker gewoon niet verwerken. (Dit geldt trouwens ook voor volwassenen) Kinderen reageren acuut op suiker, om nog maar te zwijgen over alle gekke toevoegingen. Ze krijgen op school en op allerlei activiteiten in deze periode vaak toch her en der al wat binnen, kies ervoor om thuis dan bijvoorbeeld gedroogd fruit of iets hartigs te geven. Bak samen ”gezonde ” pepernoten.
  • Voorbereiding en planning. Begin vroeg in november al met rondkijken en inkopen doen, kijk vooral ook op Marktplaats, het hoeft allemaal niet extreem duur te zijn, je kunt alles op deze manier in huis hebben voor de drukte aan. Volgens het Nibud geven we gemiddeld 50 euro uit per persoon aan cadeaus. In november geven de meeste speelgoedwinkels trouwens leuke kortingen, dat scheelt weer. Kleine kinderen hebben aan drie cadeaus genoeg, meer kunnen ze niet overzien. Zelf kies ik ervoor om een cadeautje in de schoentjes te doen, dan hebben ze alvast wat nieuws om mee te spelen, en er hoeft op die manier geen snoep in!

 

  • Duidelijkheid Kinderen. Voor kinderen is het prettig om te weten waar ze aan toe zijn: maak alvast een aftel-kalender tot pakjes-avond, Deze zijn ook gratis verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Spreek van tevoren af hoe vaak er schoentjes gezet mogen worden.

Ontspannen en uitrusten

Alle jonge kinderen hebben in deze periode een beetje last van gezonde spanning, waardoor ze ook extra druk of juist heel huilerig kunnen worden. Belangrijk is dat je kind voldoende rust krijgt en lekker op tijd gaat slapen. Laat kinderen ook lekker veel buiten spelen en sporten om de extra energie kwijt te raken en die koppies leeg te maken! Bewegen maakt blij en rustig.

Relax

Je hoeft niet aan alle activiteiten mee te doen, hoe meer sinten en pieten er voorbij komen, hoe drukker en spannender  het is voor je kind en hoe drukker je kind wordt. Houd het overzichtelijk. Pas je deze tips toe dan zul je merken dat je  ook als ouder deze periode ontspannen door zult komen. Boek voor jezelf eens een heerlijke massage! dan voel je je totaal  de-ZEN-ber!

web-artikel lezen op Gezondheid & Co?

https://www.gezondheidenco.nl/269353/hoe-blijven-we-zen-december-deel-1-sinterklaas/